Arkivfoto

Äldre man bestulen i sitt hem: ”Känner mig blåst”

En man som sa sig komma från hemtjänsten lurade sig in hos en äldre man och stal hans plånbok. Ett tillvägagångssätt som är välkänt av polisen.

– De är fantastiskt duktiga, jag blev lurad och det trodde jag aldrig att jag skulle bli, säger den utsatte mannen.

Klockan var runt halv tre på tisdagseftermiddagen och mannen som är i 90-årsåldern hade varit ute på en promenad med sin rollator. När han skulle ställa in den i ett garage vid bostaden på Häradsgatan kom det fram en man som uppgav sig för att vara från hemtjänsten och började prata med honom.

Mannen som uppgav att han skulle besöka en annan person i huset erbjöd sig att hjälpa den äldre mannen som ser dåligt och hade svårt att öppna porten. De åkte sedan i hissen tillsammans.

– Han frågade om han fick låna min toalett eftersom han var tidig och inte kunde gå in till sin kund. Jag tänkte att han hade varit trevlig och snäll och han sprang in på toaletten, berättar mannen som vill vara anonym.

När han kom ut bad han om vatten till sin bil som inte fungerade. Den äldre mannen fyllde då på vatten i en dunk och flera flaskor.

– Jag ser ju dåligt men han måste ha sprungit runt i lägenheten medan han bad om mer vatten.

Efter en stund lämnade mannen lägenheten och det var då som den äldre mannen upptäckte att hans plånbok i överrocken saknades.

– Jag ringde polisen med en gång och de var här och letade efter honom, säger han och fortsätter:

– Jag känner mig så blåst och det retar mig till vansinne att jag gick på det. Att de bara kan med när de också vet att man ser dåligt, säger han.

Att veta vilka personer som är från hemtjänsten och inte är inte heller så lätt berättar han med tanke på att det är så många olika personer som kommer på besök.

– De är underbara de som kommer, men de är så många olika att man inte känner igen dem.

På polisen är man också väl bekant med fenomenet som återkommer i olika perioder.

– Det kan vara lugnt ett tag och sedan sker det flera brott. Jag kan inte kommentera pågående undersökningar men ju mer medvetna äldre blir desto mindre är risken att råka ut för detta, säger Håkan Carlsson, gruppchef för Circa-gruppen som jobbar med brott mot äldre.

Han råder alla äldre att inte släppa in människor de inte känner igen i bostaden och att ha låst eftersom det förekommer att brottslingar letar efter olåsta dörrar. Han poängterar också vikten av att anmäla om man blivit utsatt.

– Vi har ett stort mörkertal med många som inte anmäler kanske för att de tycker att de får skylla sig själva eller för att de skäms. Men det här är seriebrottslighet och vi lägger hela tiden ett pussel och en viktig pusselbit kan vara den anmälan man väljer att inte göra så det är viktigt att man anmäler.

Kajsa Lind

kajsa.lind@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar