Åldersskillnaden betydde inget för mig och tant Inga

KRÖNIKA För 96 år sedan publicerades det första svenska korsordet. ”Ovanstående är en sorts tankeställare som är särdeles populär i Amerika. Man vill inte gärna ge upp när man väl börjat få ordning på lösningen”, skrev Göteborgs-Tidningen i ett försök att locka läsarna att kasta sig över nymodigheten.

Man får väl med facit i hand säga att de lyckades rätt hyfsat. I dag finns det knappt någon ansedd svensk nyhetstidning som inte då och då utmanar läsekretsen med bildkryss, krypton eller ordflätor.

För mig var det kärlek vid första ögonkastet. I tidig ålder började jag besöka min granne, tant Inga – först ärligt talat mest för möjligheten till en hembakt bulle eller ett par kulor GB Big Pack. Men sedan allt mer för att lösa korsord, sida vid sida med min 75 år äldre kompis. Det var sannerligen en fin och tämligen otippad vänskap.

Numera får jag sedan många år tillbaka lösa mina korsord utan tant Inga, men jag är säker på att hon hade gillat Mölndals-Postens. Ganska svårt men inte omöjligt – och konstruerat av verkliga människor, inte datorer.

Däremot hade hon garanterat inte uppskattat den nyhet som vi presenterar den här veckan. Från och med nu tar vi inte längre emot korsordssvar på det gamla vanliga sättet – via brev, mejl eller vår svarslåda på Brogatan 16. I stället får den som vill tävla haka på den telefonbaserade utlottning som vår korsordsleverantör Kryss & Quiz anordnar.

Jo, jag medger att det känns lite konstigt. Korsord via telefon liksom. Swisha in lösningen! Tant Inga hade häpnat.

Högtidsstunden varje onsdag då vi drar veckans kryssvinnare, den blir jag också av med. Kent, Rolf, Elvira, Anki, Charlotte, Marie-Louise, Kerstin och alla ni andra som troget skickat in nästan varenda vecka – jag kommer att sakna er!

Men tillfredsställelsen i att se det tomma rutnätet fyllas med rätt bokstäver, den hoppas jag att vi fortsätter dela länge till.

Fredrik Hofflander

Chefredaktör på Mölndals-Posten.