Motröst. Christina Karlberg är numera nykter men umgås fortfarande med Håkan och de andra vännerna på Alberts torg. Hon har svårt att förstå hur någon kan bli rädd för dem som dricker öl på torget. Foto: Fredrik Hofflander

Alberts torg: ”De vill gömma problemen”

Christina Karlberg var en av alkoholisterna på Alberts torg. Nu skakar hon på huvudet inför planerna på att få bukt med öldrickandet i centrum.

– Det är som att de vill gömma problemen. Att det bara är det prydliga som vi ska visa upp, säger hon.

Sedan ett år tillbaka är Christina Karlberg nykter. Men hon vet precis hur de andra på torget har det.

– Jag levde ett helt normalt svenssonliv med två barn innan jag blev utbränd och av olika skäl hamnade i alkoholberoende. Det här blev min fredszon. Jag var för social för att sitta ensam hemma och dricka, säger hon.

Förra veckan berättade Mölndals-Posten om att kommunen tänker starta ett arbete för att stävja den alkoholkultur som många tycker präglar Alberts torg.

Planen är att i första hand locka fler Mölndalsbor utan missbruksproblem att vistas där.

”Ganska självklart”

– Det är ganska självklart att vi måste göra något åt situationen. Nu är de här människorna i Mölndal, de tycker det känns bra här, men det är klart att det blir en otrygghet för andra när folk sitter och dricker alkoholhaltiga drycker, säger Bernt Runberg (S), ordförande i socialnämnden.

En annan som tagit del av torgdebatten är Lars-Everth Beistorp, föreståndare för den kristna hjälporganisationen Ria på Ågatan. Verksamheten, som stöttar människor med missbruksproblem, stänger 1 juli på grund av utdömda lokaler.

– Jag tror att det kan bli en ännu större ansamling på torget när vi stänger, säger han och efterlyser en centralt belägen lokal som kan bli ett attraktivt alternativ till torghäng.

Socialnämndens ordförande Bernt Runberg delar analysen, men ser ingen självklar lösning.

– De här människorna måste få någonstans att vara. Vi ställer gärna upp med pengar men vi har inga lokaler att bara plocka fram, säger Bernt Runberg (S).

Kommunens arbete med att förändra torgkulturen påbörjas nu i juni. Bland annat ska man titta på tidsplanen för ombyggnaden av centrum, för att om möjligt öka flödet av människor som rör sig från och till torget.

”Skämmigt att vi finns”

Men Christina Karlberg anser att folk måste acceptera att ibland möta personer som dricker.

– Alla de som går till Systembolaget och sen sitter hemma och dricker – är det bättre? Är det finare? Jag skulle vilja tala med någon som en enda gång har blivit antastad av personerna som sitter här.

– Det här handlar inte om att folk är rädda eller otrygga. Det handlar om att de tycker det är skämmigt att vi finns, fortsätter hon.

Christina Karlbergs kompis Håkan, som inte vill säga hela sitt namn, sitter bredvid henne och nickar instämmande.

– Jag håller med dig. Det är kränkande för oss. Det är som att vi inte är vatten värda, säger han.

Läs också:

Åtgärder planeras mot torgfylla

Ria befarar mer missbruk på torget

Politiker: Finns ingen ”quick-fix”

Fredrik Hofflander

031-86 84 23 fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar