Förundersökning är klar om knivmordet på HVB-hemmet på Åbyvägen i januari. Foto: Stefan Bjarnefors

Åklagaren färdig med mordutredning

Utredningen om mordet på HVB-hemmet på Åbyvägen är klar. Nu granskas materialet av försvarsadvokaten och åtal väntas inom två veckor.

– Jag kommer att begära förlängd åtalstid med två veckor i morgon tisdag. Men nu har jag satt press på advokaten och sagt att det inte blir någon förlängning om det inte finns väldigt speciella skäl, säger kammaråklagare Linda Wiking.

Det var på morgonen den 25 januari som en 22-årig kvinnlig anställd knivmördades på HVB-hemmet på Åbyvägen. Hemmet är ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Misstankarna riktades mot en 15-årig pojke, som häktades kort efteråt. Under utredningen har åklagaren kommit fram till att han inte är 15 år utan avsevärt äldre.

– Min uppfattning är att han är 21 år, men i vart fall över 18, säger Linda Wiking och konstaterar att åldern är en mycket viktig faktor för hur domstolen kommer att bedöma fallet.

I övrigt uppger hon att arbetet med förundersökningen inte innehållit några speciella överraskningar.

– Jag var på plats tidigt och mötte polisens tekniker. Under förundersökningen kan man säga att vi har fått bekräftat den bild som vi hade redan då, säger hon.

Den misstänktes advokat Claes Kennedy säger till MP att hans klient fortfarande inte har någon bestämd uppfattning i skuldfrågan.

– Hans inställning är att han inte har någon inställning, även om han medger att det finns sannolika skäl, säger advokaten.

Claes Kennedy räknar med att han och klienten ska ha hunnit gå igenom åklagarens utredning inom ramen för de ytterligare två veckor som åklagaren har gett dem.

– Det är väldigt mycket material och det finns detaljer i utredningen som vi behöver titta på. Han är ju anklagad för ett väldigt allvarligt brott, säger Claes Kennedy.

När det gäller den misstänkte mördarens ålder tänker Claes Kennedy ta strid mot åklagarens uppfattning i tingsrätten.

– De här metoderna som finns för att bedöma åldern är inte tillräckligt tillförlitliga. 15 år är den ålder han har fått till sig, säger Claes Kennedy.

Fredrik Hofflander

031-86 84 23

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar