Företaget Living Nordic, som driver HVB-hemmet på Åbyvägen, begick inget brott i samband med att en anställd mördades i januari 2016. Arkivfoto: Stefan Bjarnefors

Åklagare friar företaget bakom HVB-hem

Inget arbetsmiljöbrott begicks i samband med att en ensam anställd knivskars till döds i HVB-hemmet på Åbyvägen för drygt ett år sedan. Det anser åklagaren som nu valt att lägga ner förundersökningen.

I slutet av oktober fastställde hovrätten domen för den unge man som åtalats för att ha dödat den 22-åriga kvinnan på HVB-hemmet. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Läs mer: 26/10 2016:Hovrätten: HVB-dådet var inget mord

25/1 2017:Ett år efter dådet: Ingen jobbar ensam

Men en pusselbit har fattats i det juridiska diskussionen runt den tragiska händelsen. Hade HVB-hemmet eller någon av de ansvariga cheferna ett ansvar för kvinnans död? Den frågan har åklagaren Kristina Persson arbetat med. Nu har hon fattat beslut om att lägga ner förundersökningen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Kristina Persson anser inte att företaget Living Nordic, som driver hemmet, eller någon enskild chef kan lastas för händelsen. Enligt TT har företaget visserligen fått en del varningssignaler, men dessa signaler har i första hand handlat om att den nu dömde gärningsmannen kunde utgöra en fara för sig själv.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Relaterade artiklar
Fler artiklar