Arkivfoto

Ägg med otillåtet ämne kan ha sålts till Mölndal

En grossist i Göteborg har fått leveranser med ägg som innehåller rester av ett otillåtet bekämpningsmedel. Grossisten har i sin tur sålt ägg till ett antal restauranger bland annat i Mölndals stad.

Det var i förra veckan som det otillåtna bekämpningsmedlet fipronil hittades i ägg från gårdar i Belgien, Nederländerna och Tyskland. Nu har det kommit fram att en grossist i Göteborg fått två leveranser på vardera cirka 5500 ägg från en av gårdarna.

– Efter att det blev känt är det vår roll att kontakta grossisten och se vad de gjort med de senaste försändelserna. Dels kontrolleras det att det inte kommit mer ägg. Dels att de som inte gått ut stoppas och dels att de som levererats vidare men inte blivit uppätna inte når konsumenterna, säger Bernadett Weber, tillförordnad avdelningschef för livsmedelskontroll i Göteborgs stad.

Göteborgs stad har i sin tur skickat vidare information till andra drabbade kommuner, som Mölndal, och jobbar nu vidare med att spåra de ägg som kan innehålla det otillåtna ämnet.

– Det är möjligt att det finns fler, men vi har koncentrerat oss på de två senaste försändelserna eftersom de restauranger som vi pratat med inte har kvar ägg från några andra försändelser, säger Weber.

Av de två leveranserna som grossisten i Göteborg fått ska den senaste ha stoppats innan äggen levererades vidare till restauranger. Men från försändelsen innan ska ägg ha sålts vidare. I nuläget känner man till fem kommuner där restauranger fått en del av äggen. Det handlar i huvudsak om Göteborg, men även Mölndals stad finns med på listan över restaurangerna.

Men även om man råkat få i sig ägg som innehåller rester av det otillåtna ämnet fipronil så behöver man inte oroa sig för att det ska vara farligt.

– Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Anledningen till att äggen stoppats har istället att göra med att det inte är tillåtet att använda bekämpningsmedlet när man producerar livsmedel.

– Nu jobbar vi för att äggen stoppas och återkallas. Det görs i samarbete med kommunernas livsmedelskontroll, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kajsa Lind

redaktion@molndalsposten.se

Om Fipronil:

Fipronil används som medel mot löss, fästingar och kvalster för bland annat hund och katt. Inom EU får det inte användas för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktionen. Fipronil är inte tillåtet som bekämpningsmedel i Sverige.

Källa: Livsmedelsverket

Relaterade artiklar
Fler artiklar