Affischer på marken när torget smyckas

En flicka i brons – och mosaikplattor som bildar filmaffischer på marken. Så kommer Ulla Jacobssons plats att prydas lagom till att det nya stadsbiblioteket öppnar. 

Det står klart efter att konstnären Björn Carnemalm vunnit tävlingen om att få göra den konstnärliga utsmyckning till torget.

Ulla Jacobssons plats fick sitt namn 2015 och är det torg som finns längst upp på Brogatan, där den ansluter till Storgatan. När det nya stadsbiblioteket öppnar kommer en av entréerna finnas på torget, vilket borgar för ett stort flöde av folk.

– Det här känns som ett väldigt roligt projekt, speciellt med tanke på kopplingen till Ulla Jacobsson, säger Sebastian Mattsson, projektledare på tekniska förvaltningen.

Han ingår i den grupp som utsett Björn Carnemalms idé till den vinnande i konstnärstävlingen. De deltagande konstnärerna hade en budget på 300 000 kronor att förhålla sig till och Björn Carnemalm valde att satsa på ett tema som anspelar på skådespelaren Ulla Jacobssons karriär.

”Hur ser vi på nakenhet? Hur ser vi på sexualitet? Kallas det fortfarande synd?”, skriver han själv i texten till den vinnande skissen – formuleringar som anknyter till Ulla Jacobssons stora genombrottsfilm ”Hon dansade en sommar” från 1951.

På torget kommer det att uppföras en skulptur av en flicka, gjuten i brons. Dessutom kommer färgade mosaikplattor läggas ut på marken, i ett mönster som gör att det bildas affischer från filmer som Ulla Jacobsson varit med i.

Enligt Sebastian Mattsson kommer byggarbetet på torget inledas nu under våren.

– Vi räknar med att vara färdiga i augusti. Då kommer halva torget att vara klart, på den andra halvan byggs det ju fortfarande galleria. Den andra halvan kommer vi förmodligen att börja göra i ordning i mars 2018, säger Sebastian Mattsson.

Mölndals nya stadsbibliotek öppnar preliminärt under första veckan i december i år.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23