Åbymässan stänger för gott – byggs om till padelhall

Coronapandemin tog knäcken på Åbymässan. Nu ger branschjätten Easyfairs upp och flyttar ut från travbanan, mindre än två år efter premiären.

Mölndals-Posten har flera gånger skildrat de akuta problem som drabbat Åbymässan på grund av coronapandemin. Den gigantiska mässhallen har stått i det närmaste tom sedan smittspridningen tog fart i mars, och mässbolaget Easyfairs vd, Joachim Warnberg, har riktat skarp kritik mot regeringen på grund av den situation som hans bransch hamnat i.

– Hösten är redan körd för oss, nu diskuterar vi om vi alls ska kunna ha några evenemang under 2021. Stora mässor tar mellan ett halvår och 18 månader att förbereda, så det är en svår situation, sa han till Mölndals-Posten så sent som i augusti.

Läs mer: Mässchefen: Vi är mycket besvikna

Då hade han fortfarande ett visst hopp om att Åbymässan skulle kunna överleva. Det hoppet är nu släckt. I dagarna blev det klart att fastighetsägaren Klövern ihop med nya samarbetspartnern Padelpartners tar över hyreskontraktet.

Tanken är att på bara några månader bygga upp vad som kan komma att bli världens största padelhall, med 26 banor under samma tak.

– Det är klart att jag tycker jättesynd om de företag som drabbats så hårt under pandemin. Det är fruktansvärt att det står stora tomma lokaler som inte används, inte bara i Mölndal utan hela Sverige. Men det är fantastiskt att Klövern hittat ett bra sätt att använda sina lokaler, säger Andreas Ehrnvall, delägare i Uppsalaföretaget Padelpartners.

Läs mer:Mässchef vill få startdatum: ”Vi kan inte vänta”

Andreas Ehrnvall är mycket optimistisk inför den kommande öppningen i Mölndal. Padelsporten – som kan beskrivas som en långsammare form av tennis där det är tillåtet att också använda väggarna – växer enormt i popularitet i Sverige.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag tror inte det blir några som helst problem att få spelare till den här nya hallen.

Läs mer: Spektakulär invigning av Åby arena

Åbymässan har varit ett av tre ben i det som kallas Åby arena. Övriga delar har varit travbanan och det stora nya hotellet intill. Nu slås alltså konceptet sönder, men Andreas Ehrnvall tror att det finns synergier att hämta även med en padelhall i Åby arena.

– Mässor i all ära, men vi kommer ha världens största padelanläggning. När vi arrangerar stora tävlingar så är det jättebra att deltagarna har möjlighet att bo på hotell i samma byggnad. Och jag tror att väldigt många padelspelare är travintresserade. Tänk dig ett paket med en padelturnering först och att man sen kan gå över till travet och se V86-tävlingarna en onsdagskväll.

Mölndals-Posten söker Easyfairs, Klövern och Åby travsällskap.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se