2016 i punktform

Minns du vad som hände på hemmaplan under året?

Mölndal och Sverige chockades av knivdådet på HVB-hemmet på Åbyvägen den 25 januari. En kvinna som jobbade på hemmet höggs till döds av en ung man som bodde där. Rättsprocessen varade nästan hela året. Foto: Stefan Bjarnefors

JANUARI

 • Butikerna på Medborgaregatan stänger på grund av att hela gatan ska byggas om. Först i mitten av mars återinvigs de.
 • Mölndal drabbas av ett snöfall av monstruösa dimensioner – det största på tolv år. Västtrafik får kritik för bristande information när bussar, tåg och vagnar utkämpar en ojämn match mot vädrets makter.
 • En 22-årig kvinna knivdödas på HVB-hemmet på Åbyvägen. En av de boende på hemmet grips omedelbart. Han misstänks också ha misshandlat en annan boende som försökt hjälpa kvinnan. Statsminister Stefan Löfven kommer till Mölndal för att visa sitt deltagande. Bolaget HVB Living Nordic anklagas för att ha fuskat med säkerheten för personalen – den mördade kvinnan jobbade ensam vid tillfället för mordet.

Mölndals bro stängdes delvis för trafik. Foto: Annelie Ivarsson Moran

FEBRUARI

 • Polis och åklagare arbetar intensivt med utredningen av mordet på Åbyvägen. Migrationsverket gör bedömningen att den misstänkte inte är 15 år, som han själv uppger, utan minst 18.
 • Den statliga Sverigeförhandlingen ger sitt första besked om hur man vill att snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm ska dras. Inte via Mölndal, visar det sig.
 • Den västra delen av Mölndals bro stängs för trafik, vilket åtminstone blir till en logistisk utmaning för stadens bilburna.
 • Gunnebo slott provmålas i guldockra. Efter en häftig debatt under årets första månader om färgvalet vill slottets ledningen gå till botten med frågan. Ett slutligt beslut väntas i början av 2017.

Ria meddelade att man skulle stänga sin verksamhet. Foto: Annelie Ivarsson Moran

MARS

 • En montéryttare åtalas för djurplågeri efter en seger på Åby. Enligt både banveterinär och åklagare ska hon ha manat hästen alldeles för hårt under loppet. Rättegången planeras till maj men skjuts upp på obestämd framtid.
 • Hjälporganisationen Ria, som erbjuder mat och gemenskap till socialt utsatta personer, beslutar att stänga sin verksamhet vid halvårsskiftet. Lokalerna är utdömda och vettiga alternativ saknas.

Förslaget att flytta högstadiet på Skånhällaskolan i Lindome till Almåsskolan 2018 får kritik. Foto: Elvira Linderot

APRIL

 • Högstadiet på Skånhällaskolan i Lindome flyttas till Almåsskolan 2018. Det förslaget väcker kritik på många håll, men protesterna är förgäves. Någon månad senare klubbas förändringen av politikerna.
 • Franks gatukök på Åbyvägen rånas brutalt av tre män, beväpnade med kniv, pistol och hammare.

Många synpunkter om trivseln och tryggheten på Alberts torg nådde fram till Matilda Johansson, säkerhetssamordnare i Mölndals stad. Foto: Fredrik Hofflander

MAJ

 • Vårdbolaget Västerleden tar på sig ansvaret för Åby vårdcentral, vars tidigare ägare Närhälsan inte lyckats få ihop ekonomin. Ägarskiftet genomförs 1 juni.
 • Allt fler reagerar över det öppna missbruket av alkohol och droger på Alberts torg. Kommunen utreder frågan, en utredning som dock inte resulterar i några konkreta åtgärder under året.
 • Allt mer kritik hörs mot att stadens parkeringar i de flesta fall inte längre erbjuder betalning med mynt. Parkeringsbolaget svarar med att bjuda in till ett informationsmöte där alla ska få lära sig det nya systemet.

Var ska Mölndals nyinvandrade invånare bo? Den frågan har varit en allt svårare huvudvärk för kommunledningen under året som gått. Seare Lilay, Mohammed Idris, Meron Tedros och Mukhtar Salihs fick flytta in i ett gammalt klassrum i väntan på en mer permanent lösning. I juni sökte kommunen bygglov för två tillfälliga boenden för nyanlända invandrare. Foto: Annelie Ivarsson Moran

JUNI

 • Rättegången om knivmordet på HVB-hemmet på Åbyvägen inleds i Göteborgs tingsrätt. Tingsrätten beslutar att den unge mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom avkunnas.
 • Åbybadet föreslås försvinna. Det ska ersättas med en helt ny anläggning – med två 50-metersbassänger. Förslaget väcker kritik för sin storslagenhet och den politiska majoriteten i kultur- och fritidsnämnden svänger snart till förmån för ett något mer blygsamt nybygge. Ett slutligt beslut väntas under 2017.
 • Kommunen söker bygglov för två tillfälliga boenden för nyanlända invandrare. Ett i Eklanda och ett i Forsåker. Planerna möter både stöd och stark kritik.
 • Gratis kollektivtrafik för högstadieelever på lov, kvällar och helger. Det är en av de mest konkreta inslagen i den styrande fyrpartikoalitionens budget för 2017.
 • Tio miljoner kronor till nya skoltoaletter? Ja kanske. Skolnämnden ger tummen upp för idén, som går ut på att alla slitna toaletter byts ut under fem år.

Kommunen grävde ner tillfälliga ledningar i Skäggered efter att det hittats gift i brunnarna i området. Här Erik och Angelica Svalkvist med sonen Alve. Foto: Stefan Bjarnefors

JULI

 • Olovliga bosättningar på travbaneparkeringen väcker allt större irritation bland de boende i Åby. Polisen avhyser folk vid flera tillfällen och kommunen överväger möjligheten att stänga av parkeringen på natten. Den planen läggs dock på is då den anses praktiskt ogenomförbar.
 • HVB-hemmet på Åbyvägen frias från skuld efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat hemmets agerande i samband med knivmordet i januari.
 • Höga halter av giftiga ämnen från en gammal kemtvätt hittas i grundvattnet i Skäggered i Lindome. Åtta hushåll drabbas och de erbjuds snabbt att koppla in sig på det kommunala nätet via temporära ledningar.

Fredrik Olausson, chef för fängelset vid Sagsjön, är mycket glad över Kriminalvårdens beslut att rusta upp anläggningen. Foto: Fredrik Hofflander

AUGUSTI

 • Den knivdödade kvinnan på HVB-hemmet på Åbyvägen blev inte mördad – åtminstone inte i strikt juridisk mening. Göteborgs tingsrätt dömer den åtalade unge mannen till utvisning och rättspsykiatrisk vård. Men inte för mord utan för bland annat synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.
 • Kriminalvården beslutar att kvinnoanstalten Sagsjön ska växa. 34 platser väntas bli ett 50-tal när omgörningen är helt klar.
 • 18 nya företag presenteras som helt klara för Mölndals centrums framtida galleria. Bland företagen finns till exempel Bodyshop, John Scott’s och MQ.

En utflyktscykel gjorde succé på Eklanda äldreboende. Eivor Eriksson och Hannes Torgersson trivs med vinden i håret. Foto: Fredrik Hofflander

SEPTEMBER

 • Krokslättsföretaget Arcam blir föremål för ett mångmiljardbud från teknikjätten General Electric. Budet är på 285 kronor per aktie, avsevärt högre än börskursen. GE måste dock höja budet innan man får tillräckligt stor andel positiva svar från aktieägarna.
 • Hissen upp till nya bostadsområdet Kvarnbyvallen invigs. Den döps till Kråkfoten efter en namntävling i MP. Efter invigningen stängs dock hissen under ett antal veckor eftersom räddningstjänsten anser att säkerheten brister.
 • Ett förslag till ny stadssymbol presenteras. Den klassiska skäran försvinner, till förmån för en vit våg som ska symbolisera Mölndalsån. Förslaget får mycket kritik för att vara historielöst, men klubbas igenom ändå av ett splittrat kommunfullmäktige.

Erika Antonsson, med sönerna Olle och Arvid, och Sten Ludvigsson, med dottern Ebba, protesterade mot förslaget om höjd fart på Toltorpsgatan. Foto: Fredrik Hofflander

OKTOBER

 • Mölndals stad söker bygglov för villavagnar på gamla Åby camping. De ska användas som tillfälliga bostäder åt nyanlända invandrare.
 • Mölndal tappar stort på Lärarförbundets årliga skolrankning – från plats 115 till 179 av totalt 290.
 • Efter många turer klubbas detaljplanen som bäddar för en ny köpstad i Kållered. Ett nytt Ikeavaruhus och ett nytt köpcentrum ska byggas och fogas samman. Första steget i processen blir synligt ungefär samtidigt: Coop och flera andra affärer flyttar till tillfälliga lokaler eftersom deras hus ska rivas.
 • En garagelänga brinner på Hultavägen i Kållered. Ett dussintal bilar förstörs. Det är oklart hur branden har uppstått. Drygt en vecka senare brinner tre bilar på Rågkornsgatan i Bifrost. Den branden visar sig vara anlagd.
 • En ny hastighetsplan för nästan hela kommunen presenteras. Den innebär sänkt maxfart nästan överallt men det är en av höjningarna som ger mest reaktioner: Toltorpsgatan föreslås få 60-gräns i stället för 50 som nu.

Grannarna Carolina Lundberg, Kajsa Ejnell och Göran Holmdahl längs Kaklösagatan är några av de som lämnat in synpunkter om utvecklingen av det nya kvarteret Pedagogen park. Foto: Annelie Ivarsson Moran

NOVEMBER

 • Mölndals lärare får ett dramatiskt besked. Hälften får en löneökning med 2 500 kronor, hälften får ingenting. Den statliga lönesatsningen möter kritik från både kommunledning och fack, som varnar för splittring i kåren.
 • 220 personer skriver på en namnlista mot det nya området Pedagogen park. Undertecknarna vänder sig bland annat mot minskade grönytor och höjden på de nya husen.
 • Förbo presenterar en plan på 600 nya bostäder på parkeringsytorna vid Peppareds torg i Balltorp. Politikerna säger ja till att gå vidare med förslaget.
 • Bibliotekschef Anette Eliasson aviserar att det kan bli aktuellt med nedläggning av Balltorps bibliotek från och med 2018. En miljon kronor ska skäras ner i samband med att det nya biblioteket i centrum tas i bruk i slutet av 2017.

SCA flyttar in i sitt nya runda högkvarter i centrum. Foto: Stefan Bjarnefors

DECEMBER

 • Mölndals stad beviljas två månaders respit när det gäller mottagandet av flyktingar. Det är kommunen själv som vänt sig till Migrationsverket och bett om att få hjälp med att klara sitt åtagande.
 • Beskedet kommer om att gallerian i Mölndals centrum öppnar senare än vad som tidigare sagts. Ny preliminär öppningsmånad är september 2018.
 • Storföretaget SCA, med 1 000 anställda i Mölndal, flyttar in i sitt nya runda högkvarter i centrum. Bygget har pågått sedan 2014.
Relaterade artiklar
Fler artiklar