• Tankar så här i fastetider

  Hur funkar du utan mat? Och utan dryck? Jag vet att jag inte blir någon trevlig människa om jag inte får äta regelbundet. Mina tankar går trögare och tillslut blir jag darrig av blodsocker-ras. Vi människor i moderna Sverige behöver sällan svälta. Om du inte är muslim, för en gång per år är det ramadan vilket innebär fasta från soluppgång till solnedgång. Årets ramadan pågår för fullt och många muslimer i Sverige deltar. Men är du sjuk, gravid eller på resa behöver du inte delta, istället förväntas du fasta vid ett senare, mer passande tillfälle.  

  För någon ovan vid fasta kan tanken på att inte äta på nästan 18 timmar förefalla galen. Men det ju just tanken ramadan handlar om: att utmana sin självkontroll, vända sig inåt, rannsaka sina olater och få tid till eftertanke och bön. Och dela med sig till de som har mindre. En gång i tiden, när de kristna traditionerna var starkare, så var det vanligt att fasta i Sverige också. Fastan började 40 dagar innan påsk och avslutades högtidligt på påskafton. Ramadan avslutas med Eid al-fitr, en stor fest då barnen får presenter. Många köper nya fina kläder, familjer träffas och äter massor av god mat tillsammans. Det liknar julafton, men utan den röda gubben med skägg.  

  Hur står det egentligen till med den kristna traditionen att fasta? Den lever kvar i en del kristna hem. Det finns något fint med tanken att ställa sig bredvid ett tag, bli en iakttagare och ta en paus från att konsumera. Det skulle kunna innebära att vi ser oss själva bättre och får en stunds vila från det vi behöver hålla upp med. Kanske mat eller alkohol, eller sociala medier. Eller något annat som tagit över tillvaron. Om vi slutar göra något kommer det att skapas öppningar för nya tankar eller handlingar. Och enligt islamsk och kristen tro handlar fastan om att dela med sig. Kanske avpengar eller mat eller sin tid. Vi ska se dom som lider och känna med dom.  

  Så vad hände egentligen med den kristna fastan? Blev det omodernt med religion? Eller kanske blev det för jobbigt att vara utan mat. Vi har redan en tillräckligt stressig vardag full av måsten. Hur ska en orka med allt, tänker nog många. Eller kanske behövdes fastan inte längre, för vi tänker så mycket på varandra redan? Tid för eftertanke behövs inte. Här ska inte missas några upplevelser eller händelser för att sitta bredvid och fundera.  

  Det är nog dags att skriva om julsången nu. “Nu är det jul igen, och nu är det jul igen och julen varar än till påska. Det var intressant och det var intressant för dessförinnan kom ju fasta.”

  Hannah Sundqvist

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar