Man skall inte gamla till sig!

Nej, orden i rubriken är inte mina. De kommer från 105-åriga Dagny Carlsson. Och sånt måste man kommentera.

”Det svåra är inte att bli gammal. Det svåra är att vänja sig av med att vara ung”, sa Lars Forssell en gång. Göteborgs-Postens P.S. tyckte att det var hemskt att man måste bli äldre för att leva länge. ”Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt”, slog Hjalmar Söderberg fast för länge sedan.

”Att bli gammal, det är som att gå upp för ett högt berg. Man blir trött – men oj, vilken utsikt man får”, menade Ingrid Bergman. 

Nåväl, värderingarna går isär och det är lätt att bli pessimistisk och håglös när årsringarna börjar tala sitt tydliga språk. Man konstaterar att den mentala och fysiska rörligheten börjar krympa. Men man kan göra som Dagny Carlsson, när hon hojtar på: ”Man ska inte gamla till sig”.

Visst är det härligt att höra hennes frejdiga utrop. Hon låter det förflutna vara förflutet. Lämnar också framtiden i fred. Lever i nuet. Och njuter. 105 år ung.

Vi kan gå förbi gungstolen och strunta i att mata duvorna och strunta i hissen. Riva isoleringens murar och sluta tycka synd om oss själva. Nej, vi skall sträcka på ryggen. Sätta näsan i vädret. Vi har rätt att både synas och höras. Inte gå undan och aldrig be om ursäkt för att vi finns.

Förresten, när höjde du, pensionär, rösten senast? När smällde du i en dörr? Slog näven i bordet och när spände du blicken i någon och vägrade backa för tokiga åsikter och dumt snack?

Jag för min del gör jag numera som den åldrige dirigenten. Jag slår av lite på takten.

Själv har jag fyllt 31 480 dagar och lever enligt all statistik på övertid. Jag tänker på mitt hjärta. En pump, som aldrig har fått vila en sekund under denna långa tid. En maskin som mår bättre ju mer den är igång. Dess like lär du knappast hitta i den moderna teknikens avancerade värld, eller nån annanstans 

Att erfarenhet och visdom automatiskt skulle kompensera de fysiska bristerna vågar jag inte tro men historien talar ändå sitt tydliga språk. Ända fram till vår tid har ålder betytt vishet och erfarenhet. Nu har man helt vänt på kuttingen.

Hellre ung, vacker och smått okunnig än äldre, gråhårig och insiktsfull.

Jovisst, behärskar de yngre den välutvecklade knapp- och blädderelektroniken.

– Erik, om du hjälper mig med mobilen så lovar jag att läsa Nalle Puh för dig, sa farfar till sin fyraårige sonson.

Tekniken är fantastisk men människan har en enastående förmåga att använda den in absurdum. Begreppen lagom och omdöme behövs här.

Slutligen, ta med dig dessa kloka gamla ord: Det avgörande är inte hur gammal du är – utan hur du är gammal.

Relaterade artiklar
Fler artiklar