Kultur måste få kosta

På fredag är det Kulturnatt i Kvarnbyn, en omtyckt och välbesökt helkväll i Mölndal som är gratis för besökarna. Det blir musik från 50-talets Kuba, magi, burlesk, körsång, pop, skulpturer, smyckekonst, “vodou-beat”, textilkonst, irländsk och keltisk folkmusik och ljudinstallationer.

En stad utan kulturliv är en fattig stad. Och Mölndal vill vara en attraktiv, levande kommun, trots att kultursatsningar alltid kostar pengar. För utan kultur i olika former blir vi själsligt tomma och vår fantasi och kreativitet slocknar. Det är lätt att glömma vad det är man betalar för när det gäller kultursatsningar. Debatten fastnar i vem som ska betala, särskilt när förståelsen för kulturens bidrag till mänskligheten är låg. 

Vi behöver esteter i samhället som aldrig förr. Kulturarbetare inom alla genrer speglar vår samtid och berör oss både tanke- och känslomässigt. De hjälper oss möta andra verkligheter och ifrågasätta vårtsamhälle, något som uppenbarligen behövs när en så grundläggande moralisk värdering som alla människors lika värde verkar svaja. Kulturen har genom historien hjälpt oss gång på gång att ifrågasätta förtryck och förändra levnadsvillkor. 

Jag träffade nyligen en bekant som är lärare på estetiska programmet i en gymnasieskola. Hon berättade hur antalet sökande minskar. Det kan bero på många saker, men en tanke hon hade var att många föräldrar påverkar sina barn att välja andra program, i rädsla för barnen inte ska få tillräckliga kunskaper för vidare studier om de går estetiskt program. Den uppfattningen grundar sig på hur det var i gamla tider (läs 90-talet) då estetprogrammet inte gav grundläggande behörighet för högskola, men så är det inte idag.  

Många estetprogram på gymnasiet har förstått utmaningen och anpassat sitt utbud till vår digitaliserade samtid. IT-kopplingen inom kulturlivet lyfts fram och en attraktiv pusselbit faller påplats för elever eller föräldrar som står och väger i valet mellan utbildningar. Ordet IT öppnar upp möjligheter på samma sätt om kultur stänger.  

Statens kulturråd förklarar behovet av kultur hos unga så här: “Konst och kultur hjälper barn och unga att förstå omvärlden och vara en del av samhället. Därför är det viktigt att barn och unga har tillgångtill kultur och möjlighet att skapa kultur själva.” Trots Mölndals stads goda satsning på en bra kulturskola och Kulturnatt i Kvarnbyn finns det möjlighet till förbättring, särskilt vad gäller kultur till barn och unga under skoltid. Barnteater och konserter bör erbjudas minst en gång per termin för alla barn, men så är det långt ifrån idag. Vi behöver ge våra barn bästa möjliga förutsättningar att bli kulturkonsumenter och kulturutövare. Kultur, som Kulturnatt i Kvarnbyn, måste få kosta och måste finnas för att bibehålla ett fritt, demokratiskt samhälle. Allt kan inte vara lättillgängligt, lättsmält ochsjälvförsörjande.

Hannah Sundqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar