I en vilstol under höstsol

Jag sitter här på vår altan i en vilstol under behaglig höstsol. Jag funderar kring sommarenshändelser. Tyst och subjektivt. Vid en lite vårdslös översyn av mina väderanteckningar konstaterar jag att vi haft en lång rad soliga dar i Mölndal. Juni-augusti gav oss ungefär 60 dar då solen glatt oss.Enligt Nasa var denna den varmaste juli sen 137 år, globalt sett. Sverige hade visst tvärtom. Men vad gott har Andersson i Kiruna eller Johansson Smygehuk av detta? Det får mig att tänka på honom som låg med huvudet i frysen och fötterna på sin glödheta spis. Medeltemperaturen var perfekt.

Kronprinsessan Viktoria fyllde 40 år i juli och det blev stor uppståndelse och många lovprisningar till och om denna duktiga arvtagerska. En härlig tjej helt enkelt. Men – när Claes Elfsberg frågade om man fick säga du till henne blev svaret bestämt nej. I respekt för ämbetet, menade hon. Men något sådant finns inte, informerade reportern utanför intervjun. Måhända kom svaret från hov och kungahus. Det var inte hennes eget. Verkade påklistrat.

Eller så skulle kungahuset vara förmer än oss alla andra. Men de har inte blåare blod än min gamla goa farmor hade, en fattig hushållerska. Stamfadern, Jean Baptist Bernadotte, var en enkel soldat som gjorde snabb karriär under franska revolutionen. Och Silvias pappa var affärsman. Det är beklämmande att fortfarande kunna se, främst äldre människor, buga och niga för kungahuset – av underdånighet. I böner och predikningar har man länge sagt naturligt du till Gud – men kungahuset tillåter inte sådant tilltal. Trots kungens valspråk:”För Sverige – i tiden!”

Han heter Sigvart Dagland och är från Norge. Häromsistens förvånade han tv-publiken genom att stå alldeles stilla och bara röra på läpparna när han sjöng. Måhända ett nygammalt sätt att framföra sånger och visor på. Fart och fläkt och rytm med full orkesterstyrka i all ära men när man sprattlar med armar och ben, gapar och tjoar till Pärleporten känns det fel. Ett klart stilbrott.

Professor Jan Rosling har fått en kronprins, Johan Norberg. Båda talar uppmuntrande om hur fattigdomen har minskat avsevärt under senare år. Och båda är helsäkra på att det finns metoder som kan fortsätta att besegra eländet. Pengar och möjligheter finns men de är knutna till några få procent ägare. Och media talar sitt tydliga språk om misär och våld.

Och så denna Sarah Sjöström, alla tiders snabbaste baderska. Ett beundransvärt fenomen. Men har nån undersökt om hon inte har simhud mellan tårna?

Så funderar jag i skön vilstol under behaglig höstsol.

Ingmar Särman

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar