• Ha en skön sommar

  Så är vi många som sagt till varandra senaste veckan innan vi checkat ut från jobbet för semester. Vad vi menar är att vi önskar varandra njutning, vila, härliga upplevelser och glädje. Så självklart efter att ha kämpat på i vardagen en hel höst, vinter och vår. Till slut får vi sätta handen i kaklet och går i mål. Semester – ett välbehövligt avbrott och möjlighet till återhämtning.  

  Detsamma gäller våra barn, små som stora. De som släpat sig iväg till skolan morgon efter morgon och troget genomfört sina fritidsaktiviteter, tränat för tävlingar och pluggat för prov. Nu är det sommarlov och prestationens tid är förbi. Istället är sommaren en tid för att se varandra. Inga måsten som sliter i en, inga tider att passa. Barnen finns runt oss och längtar efter uppmärksamhet. Att ostörd av mobiler, tv eller andra vuxna, få vara i mammas eller pappas centrum. Att få påbörja en aktivitet tillsammans och sen fortsätta tills den är klar. Kanske en tågresa ihop där man räknar kor, enlässtund med en bok, glassfrossa i parken eller en spelkväll med Monopol. 

  Det sköna med sommaren är just möjligheten att vara närvarande i sina barns liv och skapa små och stora upplevelser tillsammans. Hinna ikapp varandra och fira sina segrar, det vill säga allt man tillsammans åstadkommit i vardagen under året, men inte hunnit med att reflektera över. Kanske titta tillbaka på alla foton och filmer som tagits för att dokumentera livet, men som aldrig blivit tittade på igen. Men självklart delade i sociala medier, för att berätta för världen om våra händelserika liv. Det är som att vi lever efter devisen “Det som inte är fotat/filmat och delat har inte hänt”.  

  Sommaren skulle kunna innebära en tid där vi inte behöver dokumentera och dela, för vi är så närvarande att själva stunden är tillräcklig i sig. Och vi njuter så mycket av samvaron med våra barn att vi har ingen lust att dra in världen utanför. Vi känner inget behov av att berätta för alla andra vad vi gör ihop med vår familj. Kanske är också vårt behov av att ta del av alla andras liv och världens brus mättat för stunden och vi väljer bort att hela tiden kasta ett öga på mobilen.  

  Helst borde vi förstås ha balans mellan arbete och familj året runt. Att känna att vi är närvarande föräldrar varje dag. För många av oss ser inte vardagen ut så. Det är fullt med “måsten” och tiden räcker inte till, i alla fall känns det så. Och våra barn ser oss och härmar vårt beteende. De vänjer sig vid frånvarande föräldrar, något som i slutänden krasst kan läsas ut som att vi vuxna inte bryr oss. Och frågan är om vi gör det i tillräckligt hög grad, när vi har tusen olika ursäkter men ingen lösning på hur vi ska spendera mer tid tillsammans. 

  Ha en skön sommar!

  Hannah Sundqvist

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar