Frihetsbyxorna fyller 144 år

Jag bär dem troligtvis 300 av årets 365 dagar. Åtminstone sedan femårsåldern. Bildbevis finns. Men enligt en snabb enkät bland småbarnsföräldrar som jag känner, är det numera vanligt att redan halvårsgamla krabater tultar omkring i dem. Slitstarka, vardagliga eller chica modeplagg, tajta eller utsvängda, ofta blå.

Jag pratar givetvis om jeans. På lördag fyller de 144 år. Den 20 maj 1873 fick Levi Strauss och Jacob Davis världens första patent gällande jeansbyxor. Då hade de knappast någon aning om att de just hade skapat ett ikoniskt plagg, som skulle bäras av miljarder människor på alla kontinenter.

En uppskattning är att det säljs drygt 1,2 miljarder jeans varje år i världen. Mölndals egen klädjätte Kappahl, sålde tre miljoner par 2016 enligt kommunikationschef Charlotte Högberg. De tåliga, kopparnitade byxorna blev snabbt populära som arbetskläder för gruv- och fabriksarbetare, lantbrukare och givetvis cowboys. Men drygt 60 år efter den inledande succén sjönk försäljningen under andra världskriget.

Det var inte förrän i mitten på 1950-talet, när stilikonerna Marlon Brando och James Dean bar blåjeans i filmerna Vild ungdom, respektive Ung rebell, som de fick sitt genombrott som modeplagg. Att bära jeans hade blivit en symbol för ”ungdomligt uppror”. Moralpanik bröt ut i USA, vilket ledde till att jeans förbjöds på vissa biografer, restauranger och skolor. Jeans, som redan symboliserade dentill synes fria tillvaron bland cowboys på vidderna, hade nu även laddats med symbolvärdena ungdomlig frihet och uppror.

Plaggets status som amerikansk frihetssymbol växte sig så stark, att de nådde ända in i hjärtat av Sovjetunionen. Efter att ha visats på en handelsmässa i Moskva 1957, började billiga sovjetiska jeans tillverkas fyra år senare. Äkta, insmugglade amerikanska jeans såldes för astronomiska belopppå den svarta marknaden.

Men de ”uramerikanska” blåjeansen har rötter långt utanför de Förenta staterna. Strauss och Davis var båda judiska invandrare. Davis från Lettland och Strauss från den lilla tyska staden Buttenheim, fem mil norr om Nürnberg. Strauss barndomshus står kvar än idag. Jag besökte det på en cykeltur i fjol, ett vitt och blått korsvirkeshus, bara ett stenkast från stadens båda bryggerier. Inuti ryms såväl museum som en Levis-butik.

Själva ordet jeans betydde för övrigt blå arbetskläder långt innan de moderna jeansen uppfanns, men av en annan sort, namngivna efter Genua i Italien. Och jeanstyget, denim, heter så eftersom det uppfanns i Nimes, i Frankrike.

Grattis på födelsedagen mina amerikansk-tysk-lettisk-italiensk-franska frihetsbyxor! 

Kent Randau

Relaterade artiklar
Fler artiklar