Framtidens gröna fingrar är digitala 

Våren tog ett litet skutt över i sommar några dagar, men föll tillbaka till sitt mellanläge med regn och 10 plusgrader. Men under tiden hann björkarna slå ut och världen börjar bli skönt grön igen. Vi som gillar odling har njutit av varma dagar i trädgården med fingrarna i jorden. Det är så mycket som ska göras i en trädgård på våren. Förhoppningsvis har plantorna från fönsterbrädet inne kommit upp och är snart redo att sättas ut.

Tyvärr blir det inte alltid så. Alla växter har ju olika behov och det är en utmaning att ge växten rätt näringsvärde i jorden, rätt fuktighet och rätt mängd ljus. Det här är ett område som forskare tittar på för att kunna skapa hållbar ekologisk odling för framtiden. Redan år 2050 ska jorden föda 9,7 miljarder människor. Tänk om vi kunde ge växterna ett “språk” så att vi kan prata med dem och ge dem exakt rätt förhållanden för att växa optimalt? Om varje planta får precis perfekt mängd näring, sol och vatten, så skulle den växa flera gånger fortare. På så sätt skulle vi kunna föda fler munnar. 

Kanske kan vi med digital teknik skapa smarta digitala nätverk för odling. Till exempel att du själv har en odlingslåda hemma. Du stoppar in ett frö och talar om för odlingslådan vilket frö du laddat den med, odlingslådan hämtar digital information och kunskap från miljoner andra odlingslådor och sätter igång att ge ditt frö exakt rätt mängd ljus, vatten och näring. Efter några dagar eller veckor kan du öppna lådan och skörda dina grönsaker. 

Om du driver en restaurang så räcker det kanske inte med en låda, utan du får ha en egen odlingscontainer där alla grönsaker du serverar odlas. Självklart har din odlingscontainer solceller på taket så att den är självförsörjande på el. Dina gäster kommer att serveras närproducerade grönsaker med högt näringsinnehåll. Ingen frakt över halva jordklotet och inga kemikalier. Kanske blir detta en självklarhet i framtiden. Särskilt som kött kommer att bli allt mer sällsynt och dyrt. En omställning till att äta mindre kött har redan börjat. Det märks inte minst på att många lunchrestauranger vågar servera en Dagens utan kött. Och de kallar inte en rätt utan kött för “vegetarisk” längre. Det ordet håller på att försvinna, allt eftersom rätter utan kött blir mer och mer vanligt. Ett matalternativ utan kött ska inte behöva märkas som någon avvikande. 

Omställningen är spännande och i grunden god. När vi i framtiden lärt oss att odla kött, vilket också är på gång, kanske kött kan bli något för alla. Men tills dess kan insekter vara en bra alternativ proteinkälla i form av till exempel insektsmjöl. Kakor gjorda på insektmjöl smakar lika gott som kakor på vetemjöl, men är fulla av protein. I många delar av världen äter människor redan insekter som snacks, till exempel rostade och kryddade i olika smaker. Det är säkert något vi kan vänja oss vid, det är mest en fråga om inställning.

Hannah Sundqvist

Relaterade artiklar
Fler artiklar