Besök i Äskhults by

SPF seniorerna Sagsjön

21 september samlades 28 förväntansfulla medlemmar från SPF Sagsjön för en guidad tur på Äskhults by och efterföljande kaffe med smörgås i Äskhults kaffestuga i byn.

Vi möttes på parkeringen av vår guide, en av pigorna på Äskhult i tidsenlig klädsel, och därifrån gick vi upp till det gamla bytorget. Där fick vi en redogörelse om byns historia och information om de fyra gårdarna som finns bevarade i så ursprungligt skick som det har varit möjligt. Guiden berättade väldigt inlevelsefullt, bra och tydligt. Därefter gick vi in i en av stugorna, som har funnits där sedan 1700-talet. När vi alla hade trängt in oss i ryggåsstugan berättade guiden vidare om hur man levde i stugan på den tiden och vi fick även en inblick i hur det såg ut då.

Nästa besök var i granngården som var lite nyare, från 1800-talet. Där var det rymligare och även där fick vi berättat för oss hur man levde där och vilka som hade bott på gården.

Efter allt som vi fått veta och en liten blick ut över gårdarna och sjön, gick vi in i kaffestugan där det var uppdukat med kaffe och god smörgås. Brödet var bakat i Gårdsbageriet i Idala efter gammalt recept, smaksatt med kummin, som var vanligt förr. Det smakade bra efter en lite gråmulen och kylig dag.

Innan vi skildes åt var det många som tyckte att det var ett lyckat besök och att speciellt vår guide var mycket bra.

Nästa studiebesök 26 oktober är på Tjolöholms slott med guidad vandring i slottet och utställning av kläder från Downtown  Abbey. I dagsläget ser intresset svalt ut, men blir det fler som anmäler sig kan det genomföras.

Elisabeth Candefors

Relaterade artiklar
Fler artiklar