50-årsjubileum med mycket minnen

Lindome Lions club

Lördagen den 23 september firade Lindome Lions club 50 år på Mölndals golfklubbs restaurang i Lindome. Presidenten Bengt Unell hälsade alla medlemmar med respektive, Lions distriktsguvenör Lillemor Thimour, medlemmar från vänortsklubbarna Nörre Alslev i Danmark och Oslo/Tveita-Vålerenga från Norge och Leif Thybell från Child välkomna till festen och bordet.

Dagen var lite unik på så sätt att det var exakt på dagen den 23 september 1967, som klubben bildades. Tyvärr finns det inga medlemmar kvar från den dagen i klubben, men det finns de som varit med ganska länge ändå. Medlemsantalet har minskat och ökat under årens lopp, men det verkar som att det är på väg att öka igen, vilket är trevligt då det finns ett stort hjälpbehov, både i Lindome och runt omkring oss. Känner man bara ett behov av att hjälpa andra, så är det inte speciellt betungande. Det finns många glada stunder ihop bland medlemmarna, inte minst på det sociala planet.

Lindome Lions club har under åren delat ut en ganska ansenlig summa pengar, närmare 5 miljoner kronor, till behövande, pengar som samlats in vid våra aktiviteter. Vem kommer inte ihåg när Lennart Hyland var hos oss, då Hällesåkerstugan skänkte en sommarstuga till Röda fjädern-insamlingen och han hade auktion på den? Det var trångt uppe i Hällesåker då.

Bland andra stora Lionsaktiviteter har ju varit och är fortfarande Jultjugan, med äldre motiv från Lindome. I år säljs den för 42:a gången och har ju blivit ett populärt samlarobjekt. Jultjugan kostade fem kronor från början, utan foto och lotteri. Så med inflationen har den höjts till dagen pris 20 kronor, men då får man ett foto och en lott med möjlighet att vinna många fina vinster.

Vårbålet på Valborgsmässoafton, vem har inte besökt denna tillställning någon gång under årens lopp? Denna aktivitet är den största händelsen under året i Lindome och är lika mycket en social händelse, som att höra vårtal och vårsånger, få lov att köpa lotter och hoppa i hoppborgen.Vårbålet har vandrat runt på många ställen i Lindome, allt eftersom Lindome byggts ut. Lions känner ett visst tryck att fortsätta med bålet, men det krävs mycket folk för att arrangera och vid de tillfällen klubben haft ett mindre antal medlemmar och vi hotat med att vi inte klarar av det, har frivilliga kommit och ställt upp, för ett vårbål skall man ha i Lindome.

Luciakröningen i kyrkan tillsammans med Almåsskolans musikprofil och Svenska kyrkan är en begivenhet som brukar fylla kyrkan. Kollekten går till Lions. På morgonen samma dag åker hela luciatruppen till Brogårdens äldreboende och uppträder för de inneboende i stora matsalen. Detta är en aktivitet, som är väldigt uppskattad både bland de äldre och luciatruppen som blir bjudna på saft, bullar och godis.

Andra traditionella aktiviteter Lions har på Brogården är julklappsutdelning till samtliga inneboende och en stor grillfest på sommaren med alla goda tillbehör.

Något som ligger Lions i Lindome varmt om hjärtat är vår insamling till Lions cancerfond i väst. Insamlade medel delas ut i form av stipendium till personer, som bedriver forskning med cancer i olika former, men endast i Västsverige. Bortfallet i denna insamling är för närvarande under 5 procent av insamlade medel, vilket vi är ensamma om. Allt detta skulle vi inte kunna göra givetvis, men alla i Lions arbetar utan ersättning och vi sätter ett mycket stort värde på alla de företag, butiker och privatpersoner som stöttar oss med bidrag, vinster till våra lotterier med mera och framför allt alla de människor som köper och handlar av oss.

För att återgå till festen, som förutom innehöll en mycket god festmåltid, blev det tal av Lions distriktsguvenör Lillemor Thimour, Lions president Nörre Alslev Paul Andersen, Oslo/Tveita- Vålerengas president Arne Myhre. Leif Thybell från Child höll ett tacktal från vår fadderskola i Sivatar i norra Indien, ett mycket fattigt område där man odlar té. Skolan har varit privat och haft upp till 100 barn om året och då speciellt flickor.

Det hela började med att Kållereds luciatrupp startade projektet och sedan tog de tre vänortsklubbarna över och har stått för driftkostnaderna. Nu övergår skolan i statlig regi, så Lions avslutar detta projekt och söker nu efter något annat, där vi tre Lionsklubbar kan samarbeta. Efter talen blev det utdelning av gåvor och utmärkelser och ett beslut om att Lions club Lindome med anledning av 50-årsjubiléet skall söka efter en duktig jubileumstipendiat som verkar inom kultur eller idrott, vill utveckla sig mer inom sitt område och är bosatt i Lindome. Detta stipendium kommer att delas ut i samband med luciakröningen i Lindome kyrka.

Kvällen avslutades med mingel och skön bakgrundsmusik av Sture Thorson.

Bengt Unell

Relaterade artiklar
Fler artiklar