Sportintresset var nyckeln till att Martin och Lina Wildheim blev ihop. Och fortfarande, 16 år senare, präglar det stora delar av deras gemensamma liv. Foto: Fredrik Hofflander

Sporten gjorde Martin och Lina till ett par

Blåst, regn, multisport-SM, kantrad kajak – och en kropp som närmade sig ett komaliknande tillstånd. Då passade Martin Wildheim på att fria till sin lagkompis Lina.

– Sen blev vi mycket gladare och piggare, säger han.

Det har gått fyra år sedan den där stentuffa tävlingen i Härjedalen. En titt in i garaget vid Stensjön ger klara besked: sport, aktiviteter och friluftsliv är fortfarande väldigt centrala delar i Mölndal Outdoor-medlemmarna Lina och Martin Wildheims liv.

Skidor, kajaker, cyklar trängs om utrymmet.

– Det har aldrig fått plats någon bil här inne, skrattar Lina.

Läs tidigare delar i serien:

29/3: En dans för resten av livet

8/3:45 år av kärlek och vänskap

27/2:”Ljuset i mitt hjärta”

21/2:”Vi är ganska samma på något sätt”

13/2:Flyttade till Eklanda för kärleken

Inte så överraskande var det just idrottandet som förde dem samman i början av 2001. Då bodde de i samma trappuppgång i Göteborg

– Klockan var sju en lördagmorgon, det ösregnade och vi skulle köra samma mountainbiketävling. När jag kom ut så stod Lina i trapphuset och väntade på skjuts, minns Martin.

Ingen av dem minns riktigt om och i så fall hur de utredde den andra partens civilstatus. Men de fortsatte att sporta tillsammans. Till en början som kompisar, men den saken skulle snart förändras. 

– Vi hade varit ute och cyklat mountainbike i Skatås när Martin sa att han kunde bjuda på lasagne hemma hos sig om en halvtimme. Jag berättade att jag inte tål gluten men han sa bara att han skulle fixa det, säger Lina.

– På den tiden bodde jag ihop med min syster som är glutenintolerant. Så jag hade hela kittet hemma redan, berättar Martin nöjt.

Hur gör man för att hålla ihop i 16 år?

– Det är väldigt sällan vi bråkar, och vi är lite likadana. Det bidrar nog till att vi fortfarande är ihop. Om man ska välja mellan en berg-och-dal-bana och en stor motorväg så är vår relation nog mer som motorvägen, säger Martin.

– Haha, det där lät ju inte så roligt! Det är tur att det inte är så många av mina kollegor som läser Mölndals-Posten, utbrister Lina.

Och hur gör man för att alla likheter inte ska leda till att det blir för tråkigt?

– Då får man se till att göra roliga grejer tillsammans. Paddla kajak, klättra i berg, tävla i multisport, göra roliga resor, säger Lina.

Och så var det där med frieriet, mitt under det multisport-SM där Lina och Martin bildade ett av de deltagande lagen.

– Jag var egentligen rätt irriterad på honom då. Han gick en bit bakom mig och jag var säker på att han bara ville bryta, säger Lina.

– Det ville jag också. Jag hade slutat äta och var nästan i ett komaliknande tillstånd. Jag frös och gick med händerna innanför kläderna, fortsätter Martin.

– Men så nådde vi fram till en riktigt svår kontroll. Högt uppe på ett berg och det var helt öde runt omkring. Tja, han gjorde den där tävlingen minnesvärd i alla fall, konstaterar Lina med ett leende.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

031-86 84 23

Martin Wildheim

Ålder: 45.

Bor: Radhus vid Stensjön.

Familj: Frun Lina, döttrarna Saga och Vera.

Yrke: Ingenjör. Jobbar på 3D-skrivartillverkaren Freemelt.

Gillar mest hos Lina: Hon är bra på att ta initiativ och ta tag i saker.

Stör sig mest på hos Lina: Hon är väldigt bra på att fokusera och stänga av. Det är ju en bra egenskap egentligen, men ibland blir det omöjligt att få kontakt med henne.

Lina Wildheim

Ålder: 42.

Bor: Radhus vid Stensjön.

Familj: Maken Martin, döttrarna Saga och Vera.

Yrke: Ingenjör. Jobbar på Volvo Cars.

Gillar mest hos Martin: Det finns liksom aldrig några problem för honom. Han bara bestämmer sig och sen gör han det.

Stör sig mest på hos Martin: Det kan vara ganska jobbigt att han alltid är igång, att han aldrig sitter still. Det gäller att man inte får dåligt samvete själv.

Relaterade artiklar
Fler artiklar