Berny Gustafsson, Karin Gustafsson, Hans Lundin, Margit Hellström, Gun Paterson och Håkan Magnusson i Kållereds hembygdsförening vid Långåker hembygdsgård. Foto: Lotta Nyvall

Smaker och dofter från förr

Känn värmen i smedjan, smaka bröd bakad i vedeldad ugn och kliv in i mangårdsbyggnaden som andas 1920-tal. Allt detta och en hel massa annant kan besökaren uppleva i Långåker hembygdsgård på lördag.

Det är Kållereds hembygsförening som har sin traditionella hembygdsdag till helgen. Den infaller alltid sista lördagen i augusti.

– De allra flesta tycker det är roligt att träffa människor man känner. Hembygdsdagen har blivit en samlingspunkt även om man inte bor kvar i Kållered längre. Här kan man träffa alla och minnas vad som hände förr, säger Hans Lundin. 

Tröskas och smids

Hela gården håller öppet och i caféet säljs både kakor och bröd. Brödet är bakat i den egna vedeldade ugnen och en av dem som varit med och knådat är Håkan Magnusson.

– Jag skulle gärna vilja baka brödet under dagen, men det går inte eftersom vi behöver använda köket till annat då, säger han. 

I smedjan kommer elden att spraka och det tröskas förstås.

– Men vi har ingen häst som kan dra tröskkvarnen utan använder elmotor istället, säger Hans Lundin.

I den gamla mangårdsbyggnaden kommer det både att sys och kokas sylt. Dessutom finns Margit Hellström på plats för att guida besökarna och svara på deras frågor.

Hantverk och potatis

För den musikintresserade spelas både 78 varvare och en ukulelegrupp uppträder. Olika föreningar finns på plats för att berätta om sin verksamhet och hantverkare säljer silversmycken, keramik och halmföremål.

Den lyckosamme kan få med sig lök, potatis, sylt, saft eller bröd. Det finns i potten när man tar en lott från skördebordet. Den som råkar ut för nitlotter kan istället köpa med sig ägg, potatis och honung.

– Vi hoppas att det kommer runt 300 människor under dagen som det brukar, säger Hans Lundin.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Hembygdsdag

Vad: Kållereds hembygsförening arrangerar dagen.

När: På lördag klockan 11 till 14.

Var: Långåker hembygdsgård, Långåkersvägen 14.

Relaterade artiklar
Fler artiklar