Se bilderna över Annestorp – då och nu

Det finns många bra foton över Lindome från första halvan av 1900-talet. Jag har tagit nya foton från samma plats så att man kan jämföra. För några veckor sedan publicerades en artikel om Lindome centrum med då och nu-foton. Här kommer ytterligare en artikel på samma tema. Denna gång handlar det om Annestorp.

ANNONS

Spinnerifabriken i Annestorp var länge en av Nordhallands största arbetsgivare. På då-fotot från 1870 ses vy söderut över bomullsspinneriet och Lindome kyrka. I förgrunden ligger en vit byggnad som var den ursprungliga spinnerifabriken från 1830 nere vid Lindomeån. Här fanns nämligen vattenkraften som fick driva maskinparken inne i spinnerisalen. Till höger ses ”Böggninga” som var fabrikens arbetarbostäder under åren 1830–1917. På åsen ligger Lindomes medeltidskyrka som troligtvis byggdes runt 1200-talet.

Lindomes befolkning ökade successivt och kyrkan blev för liten. Den revs 1882 och ersattes av nuvarande kyrka. Framför kyrkan ligger Lindomes första skolhus från 1865. Fotot från 1870 är troligtvis Lindomes äldsta foto. Det var den engelska firman, Lancefield & May, som startade bomullstillverkningen i Annestorp. August Werner tog över verksamheten runt sekelskiftet 1900 och han lät bygga en ny modernare spinnerifabrik i rött tegel uppe vid Gödebergsvägen och senare även ett färgeri där garnet färgades. Spinneriet upphörde 1968 och färgeriet 1993. Nu har maskinerna tystnat och en epok med textilindustri i Lindome är ett minne blott.

ANNONS

På nu-fotot från 2024 ses samma vy söderut över Annestorp mot kyrkan. Spinnerifabriken och huset med arbetarbostäder är nu rivna och odlingsmarkerna nedanför kyrkan är bebyggda. Mitt i bild ligger Hempizza med Konditorivägen till höger. På fotot ses även Brogårdens äldreboende och bostadshusen i Tåbro och Kyrkängen. Spinnerifabriken låg på gräsytan till vänster närmast i bild. Arbetarbostäderna låg där det röda huset ligger i förgrunden.

Men var den stora fabriken en tillgång eller belastning för bygden? Svaret är dubbelbottnat. Spinneriet innebar arbetstillfällen för många Lindomebor men också stora konflikter mellan Lindomes bönder och fabriksägaren. Konflikterna fick prövas i domstol, oftast med ett positivt utfall för fabriksägaren. Konflikterna handlade om böndernas försämrade tillgång på vattenkraft, översvämmade jordbruksmarker uppströms i Lindomeån, årensningar för att skapa bättre vattenflöde samt fabrikens utsläpp av förorenat vatten som orsakade fiskdöd ända ned till Kungsbacka.

”Böggninga” i Annestorp som var bostad åt många anställda på spinnerifabriken kan ses på då-fotot från år 1900. Annestorps bro över Lindomeån ses i bakgrunden med fina stenpollare och vägräcken. Byggnaden med arbetarbostäder omfattade 52 rum samt kök på varje våning och utedass på gården bakom huset. Ungefär 135 personer bodde i huset. Fotot är taget från platsen där Spinnmästarvägen börjar idag. På NU-fotot från 2024 ses nuvarande Annestorps bro och en bilverkstad och biltvätt till höger och Lindome Hempizza ses i bakgrunden. Huset med arbetarbostäder är rivet, det låg där det röda huset ligger i dag.

Annestorps bro över Lindomeån var en mycket vacker stenvalvsbro byggd med två valv. Fotot med stenvalvsbron kan vara taget på 1940-talet. Tekniken att bygga med stenvalv var vanlig innan betongen uppfanns. Över bron gick tidigare den gamla landsvägen mellan Malmö och Oslo, även kallad Kungsvägen. Flera kungar har genom åren färdats genom Annestorp på denna bro. På 1600-talet färdades drottning Kristina över bron.

På fotot med Annestorps bro 2024 ses i stället en betongbro, inte lika vacker som den gamla stenvalvsbron. Till vänster om bron låg tidigare ”Böggninga” och i dag finns en bilverkstad på denna plats. Till höger om bron ligger Lindome Hempizza. Den tusenåriga forntidsvägen genom Halland passerade Lindomeån på denna plats men på den tiden vadade vägfararna över de halländska vattendragen.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Så har Lindome förändrats de senaste hundra åren – se bilderna

LÄS MER:Ny teori om gränsmötena vid Flabäcken på 1600-talet

LÄS MER:Striden om riksgränsen – mellan bönderna i Lindome och Kållered

LÄS MER:På 60-talet fanns det 16 speceriaffärer i Lindome

ANNONS