Resan till Helsingfors

SPF Strömstararna När några Strömstarar startade resan mot Helsingfors den 10 mars hade resfeber fått en ny dimension och några avbokningar noterades med motiveringen att några Covid-19 Corona fripassagerare möjligen skulle göra oss sällskap.

Det haglade av varningar och rekommendationer som ledde till att resor och sportevenemang ställdes in över hela världen. ReseMakar’n genomförde resan med 12 busslaster pensionärer från västra Sverige och visade därmed åter prov på en imponerande logistikerfarenhet.

I Värtahamnen bordade vi Tallink Silja Serenade som med 13 däck erbjöd allt vi behövde för överfarten. Välkomstdrinkarna serverades i Starlight dansrestaurang där Lilla Bandet underhöll. Senare på kvällen kunde vi njuta av väl framförda ABBA-låtar och ett dansband. Middagsbuffén i Grande Buffet innehöll allt i mat och dryck som kan önskas och stämningsläget var gemytligt hela kvällen.

Dag två började med en stor frukostbuffé och därefter vidtog en guidad rundtur i ett regnigt Helsingfors som vår guide Sofia under två timmar lyckades beskriva på ett humoristiskt och intressant sätt. 1550 grundade Gustav Vasa Helsingfors som en handels- och befästningspunkt och Finland tillhörde Sverige fram till 1809 då Ryssland efter långvariga bombangrepp tvingade till sig Finland. Det är inte bara Ukraina och Syrien som bombas av Ryssland. 1

917 blev Finland självständigt och landet har 5,6 miljoner invånare varav cirka 5,5 % har svenska som modersmål. Gatuskyltarna är tvåspråkiga och där svenska är dominerande står det svenska gatunamnet överst. Finland har kvinnlig majoritet i riksdagen. De 650 000 invånarna i Helsingfors bor i en vacker stad med nationalromantiska hus och närhet till parker, badstränder, musikhus, museum, bibliotek och historiska monument.

Vi tog en närmare titt på Sibeliusmonumentet som erbjuder betraktaren olika tolkningar av vad de 600 metallrören symboliserar. Sibelius skrev 200 musikstycken som spelas flitigt. På Senatstorget står den frisinnade Kejsaren Alexander 1 staty och vid Salutorget firas Valborgsmässoafton runt den lättklädda skulpturen Havis Amanda. Västeuropas största ortodoxa kyrka, Uspenskijkatedralen, påminner om det ryska inflytandet i Finlands historia där den ligger omgiven av Tove Janssons park. Ryssarna genomförde även flera bombräder mot Helsingfors under vinterkriget 1940.

Åter på båten njöt vi av musik, god mat och social samvaro resten av kvällen. Dag tre började med en överdådig frukostbuffé innan vi återsamlades i respektive bussar för hemfärden som bjöd på en rejäl överraskning några mil in i landet där ett mjukt snötäcke lyste upp landskapet. När vi närmade oss Alingsås mötte vi åter det för oss välkända gröna vinterlandskapet och alla var nöjda med resan.

Kaj-Åke Larsson