Bibliotekarierna Sara Sivre och Sirpa Persson ser fram emot sommarens bokkollo. ”Vi vill sätta in läsandet i ett socialt sammanhang och skapa arenor där de med ett intresse för berättelser kan träffas”, säger Sirpa Persson. Foto: Lotta Nyvall

Premiär för bokkollo i sommar

En arena att mötas på för unga som gillar berättelser, det vill bibliotekarierna i Mölndals stad skapa. Ett led i detta är bokkollot i slutet av juni.

Under två dagar får deltagarna träffa författaren Eva Susso, diskutera hennes bok Två städer och ha skrivövningar med författaren. De kommer även att få göra bokpoesi, bokvikning och skrivarworkshop. Allt är gratis; bok, mat, fika och transport ingår.

Att bibliotekarierna Sara Sivre och Sirpa Persson är laddade inför kollot går inte att ta miste på.

– Författaren är på plats båda dagarna. Ofta träffar man bara författaren vid ett tillfälle, nu går deltagarna hem och sover och kan komma på fler frågor som de har chans att ställa dagen därpå, säger Sara Sivre. 

Chans att diskutera

Alla deltagare får boken i förväg, och för dem som hellre lyssnar än läser finns möjlighet att få en inläst version av den. Det är inte läsandet i sig som är huvudsaken utan berättelsen och möjligheten att dela upplevelsen med andra.

– Det ger ett mervärde att få diskutera berättelsen. På våra bokfikor och i våra bokklubbar märker vi att det finns ett sug efter detta. Barnen älskar att diskutera böcker, säger Sirpa Persson.

Nya vänner

Kollot äger rum på Mölndals cykelklubb i Lindome och vänder sig till unga mellan 12 och 15 år. Det blev möjligt tack vare pengar från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

– Allt är kostnadsfritt. Det ska inte finnas några hinder eller trösklar för dem som vill vara med, säger Sirpa Persson.

Förhoppningen är att unga från olika delar av kommunen ska mötas.

– För nästan alla andra intressen finns föreningar där man kan bli medlem, men är man litteraturintresserad finns inga ställen att vara på. Vi vill tillsammans med ungdomarna på bokkollot sätta läsningen, som betraktas som en ensamaktivitet, i ett socialt sammanhang, säger Sirpa Persson.

Lotta Nyvall

031-86 84 25

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Bokkollo

När: 28 och 29 juni mellan klockan 9 och 15. Sista anmälningsdag 7 juni. 

Var: Mölndals cykelklubb i Lindome.

Vad: Möt författaren Eva Susso och läs hennes bok Två städer. Bok, mat och fika ingår.

Annat på biblioteken i sommar: Den 16 juni drar Sommarboken igång för femte året.

Relaterade artiklar
Fler artiklar