Gitarrduon The Gothenburg Combo har varit konstnärliga ledare för kammarmusikhelgen på Gunnebo sedan starten för tio år sedan. I år framträder David Hansson och Thomas Hansy vid två av de fyra konserterna. Foto: Gunnar Jönsson

Musikalisk intimitet på slottet

Såväl etablerade artister som stjärnskott på väg upp gästar Gunnebo sista helgen i maj. Då äger kammarmusikhelgen på slottet rum för tionde året i rad.

David Hansson är ena halvan av gitarrduon The Gothenburg Combo. Tillsammans med Thomas Hansy har han varit konstnärlig ledare sedan starten. I år framträder duomedlemmarna vid två av de fyra konserterna.

– Vi är förankrade i musikhistorien men vill ta in den klassiska musiken i samtiden. Musiken ska vara angelägen för dem som lyssnar, säger David Hansson. 

Med tio år på nacken har arrangemanget på slottet fått en kärnpublik som kommer tillbaka år efter år, samtidigt krävs ständig förnyelse. Ett av kammarmusikens kännetecken är dock närheten till musikerna.

– Den bygger på intimitet och närkontakt. Publiken sitter otroligt nära artisterna, det ger en annan delaktighet och blir väldigt intimt, säger David Hansson.

Historisk resa i toner

Någon speciell höjdpunkt bland årets konserter vill David Hansson inte lyfta fram. Något han särskilt gillar är däremot närvaron av både erfarna, kända musiker och yngre förmågor.

– De kompletterar varandra fint. Det är roligt med kombinationen av redan etablerade mästare och de som precis är på väg att flyga, säger han.

Totalt blir det fyra konserter under helgen. Den inleds på fredagen med en historisk resa i toner genom Sverige. Historieprofessor Dick Harrison kåserar och The Gothenburg Combo framför musik av Roman, Bellman, Stenhammar, Peterson-Berger och ABBA.

På lördagen spelar ViNa som är finalister i 2017 års tävling Ung och lovande. Duon består av violinisten Victoria Stjerna och pianisten Natalia Kremska. De framför musik av Mozart, Schnelzer och Brahms.

Unga Mölndalsbor deltar

På söndagen ges två konserter. Dels den traditionsenlig konsert med Mölndals kulturskola och The Gothenburg Combo.

– Det samarbetet har vi haft i fem år och som Mölndalsbo ska man vara väldigt stolt över sin kulturskola som är fantastiskt bra, säger David Hansson.

Närmare 25 elever därifrån kommer att medverka.

På söndag kväll bjuder sedan sångerskan Lena Willemark och violinisten Cecilia Zilliacus på musik av bland andra Bach och Sandström.

Lotta Nyvall

031-86 84 25

lotta.nyvall@molndalsposten.se

Gunnebo kammarmusikhelg

Vad: För tionde året blir det kammarmusik på slottet. Totalt ges fyra olika konserter under helgen. Bland annat medverkar historikern Dick Harrison.

När: 26 till 28 maj.

Var: I slottets salong

Relaterade artiklar
Fler artiklar