Monica Delmefors jobbar i Gödebergs Gårdsbutik med att sälja kött, vilket hon gjort under de senaste 15 åren. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Monica älskar att sälja kött

I 15 års tid har Monica Delmefors sålt kött, korv och ägg i Gödebergs Gårdsbutik i Lindome. Korv har blivit hennes specialitet och just nu jobbar hon med att smaksätta en helt egen korv.

Det är fredag morgon och en kvart kvar tills det att Gödebergs gårdsbutik slår upp sina portar för dagen. Trots att det ligger ute på landet ringlar kön lång av köpsugna kunder.

– Så här är det alltid på fredagar. På lördagar är det ännu mer, säger Monica Delmefors som är en av de sju som arbetar bakom disken denna dag.

Monica Delmefors är en av de båda döttrarna till Gun-Britt och Dag Andersson som äger och driver gården. Hon har jobbat i butiken mer eller mindre i 15 år.

–  Jag hjälpte till en del i början när de drog igång för 22 år sedan med att sälja ägg. Sedan blev det mycket större och då jobbade jag ett par dagar i veckan, säger hon.

Jobbade på bageri

Monica Delmefors kombinerade jobbet med att baka bullar och wienerbröd på ett bageri. Men efter att ha upptäckt att hon hade mjölallergi fick hon sluta baka och gå över helt till att sälja kött.

– Det är skitkul. Jag gör det mesta från att finstycka till att sälja, planera och beställa hem, säger hon.

Att köpa köttprodukter från gårdsbutiker har blivit en trend som vuxit sig allt starkare de senaste åren. Monica Delmefors har märkt av trenden genom att många kunder vill veta så mycket som möjligt om köttet innan de köper.

– De vill veta var det kommer från, för vi säljer inte bara kött från vår egen gård. Vårt eget kött räcker inte för det. Men de vill ha svenskt kött vilket är det enda vi säljer och samtidigt kunna stå och välja mellan den ena eller andra entrecoten, säger hon.

Är köttet mört eller?

Den absolut vanligaste frågan som Monica Delmefors får är hur länge köttet legat och mörat.

– Det är en väldigt bra fråga, för ena veckan kan det vara entrecoten som legat längst och den andra kan det vara ryggbiffen och det vet vi ju som står här, säger hon.

Under de senaste åren har Monica Delmefors börjat specialintressera sig för korv, en annan het köttrend. Hon har smaksatt egenstoppad korv under de senaste åren med allt från ingefära och chili till en kombination mellan ramslök och gräslök.

– Det är otroligt kul att göra något med händerna och kunna förädla sina egna saker, säger hon.

Inför årets säsong har hon inte bestämt sig för vilken smak det ska bli.

Vilka gränser har du för smakerna, skulle lakritskorv bli en succé?

– Det var en som frågade just om lakritskorv och jag tror att det är en ganska så smal grupp som skulle köpa det. Men man vet aldrig, säger hon.

I jobbet får Monica Delmefors kontakt med väldigt många människor och ofta kommer de tillbaka år efter år.

– När jag började här var det en mamma som kom och handlade med sin dotter och då fick hon alltid smaka en bit korv. Nu är det istället dottern som kommer med sina egna barn som då får smaka korv, säger hon.

Nu kommer då den klassiska frågan… Var köper du ditt eget kött?

– Självklart här. Jag skulle inte köpa någon annat än svenskt kött. Sedan är jag inte fullt så noga med att det ska vara ekologiskt för i Sverige används det inte antibiotika i onödan.

Christopher Kullenberg Rothvall

031-86 84 21

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

Monica Delmefors

Ålder: 44 år.

Gör: Säljer och finstyckar kött i Gödebergs Gårdsbutik i Lindome.

Bor: I hus precis på gränsen mellan Mölndal och Mölnlycke.

Familj: Barnen Felix, 12 år och Frida 10 år, samt maken Bob.

Intressen: Att åka långfärdsskridskor och att köra motorcykel. 

Om jag inte stått i köttdisken hade jag: ”Solklart varit bagare, men det går inte för min mjölallergi. Men på sätt och vis är det nästan samma hantverk som att göra korv .”

Relaterade artiklar
Fler artiklar