Mölndal energi gör julgranarna till el

På söndag är det återigen dags för den traditionsenliga julgransplundringen på Mölndal energi. Förra året fick den besök av 1 300 personer.

Vid tjugondag Knut dansar som bekant julen ut och i Mölndal har det sedan flera år tillbaka blivit en tradition att ta med sig sin gran till Mölndal energi och Riskullaverket där den flisas ner till bränsle. Det är dock inte alla som tar med sig sin gran till eventet.

– Det brukar vara mellan 300 och 400 granar som lämnas in. Drygt 600 personer brukar gå på vår rundvandring, många är nog nyfikna på hur det går till på kraftvärmeverket bakom glasfasaden, säger Mattias Sjöstrand, kommunikationschef på Mölndal energi.

Riskullaverket på Aminogatan håller öppet mellan 11 och 13 på söndag. Många av aktiviteterna riktar sig till barnfamiljer, med bland annat en uppblåsbar hinderbana och fiskdamm. Dessutom är Åby travskola på plats med vagnar och hästekipage.

– Men vi försöker också informera om vad vi jobbar med, till exempel hur vi jobbar för att vara ett fossilfritt företag, säger Mattias Sjöstrand.

– Det har varit riktiga publiksuccéer de senaste åren, men det är också lite väderberoende hur många som kommer.

Mölndal energi är inte det enda energibolaget i Sverige som bjuder in till julgransplundring vid den här tiden på året.

– Jag vet att det är andra företag som gör någonting liknande. För oss som eldar med flis blir det på något sätt logiskt att göra det när granarna ska bort. Då knyter man an till att vi använder oss av träd- och skogsrester som bränsle. Då kan man på ett pedagogiskt sätt visa hur det går till.

Tre gånger om året öppnar Mölndal energi upp för besökare. Förutom julgransplundringen finns det möjlighet till rundvandring under Hållbarhetsveckan i april samt under en vecka i september.

– Men då kommer det inte lika mycket folk, det är det här som är den stora händelsen, säger Mattias Sjöstrand.

Maja Jerosimic

redaktion@molndalsposten.se