Maja är Mölndals-Postens senaste krönikör

Maja Lidbeck är Mölndalsbo i själ och hjärta, jobbar som lärare och älskar friluftsliv. Men inte bara det: Hon är också Mölndals-Postens nya krönikör.

Varför tackade du ja till att bli krönikör i Mölndals-Posten?

– Varför inte? Om det är någon tidning jag ska skriva krönikör i så är ju Mölndals-Posten ganska given. Mölndalsbo är en ganska stark del av hela min identitet. Jag är född i Mölndal, båda mina föräldrar är härifrån, mina mor- och farföräldrar också. Nu bor jag bara 100 meter innanför kommungränsen men det är ändå på rätt sida.

Men Mölndalsbo eller ej. De flesta skulle kanske ändå tacka nej till att skriva krönikor i en tidning?

– Jag tycker krönikan är en kul form att skriva i – tillåtande men ändå komprimerad. Det handlar nog mer om att jag tycker det känns roligt och kreativt, snarare än att jag vill gå in för att strida och debattera. Sen kanske det blir något sådant inslag ändå någon gång.

Vad kommer du att skriva om?

– Jag är intresserad av samtiden och samhället, men också av relationer och mänskliga möten. Så det blir nog en blandning, med inspiration från min vardag som folkhögskolelärare och småbarnsförälder.

Har du jobbat som folkhögskolelärare under hela ditt lärarliv?

– Mitt lärarliv är inte så långt, jag tog min examen 2018. Men jag jobbade en del under min utbildning och jag har faktiskt bara jobbat med vuxenutbildning. Jag är utbildad gymnasielärare på papperet, men jag trivs väldigt bra med att jobba med vuxna. Eftersom jag jobbar med ganska nyanlända personer så får jag höra mycket om deras erfarenheter. Det blir intressanta möten och ger perspektiv på min egen tillvaro.

Har du någon egen favoritkrönikör?

– För att underbygga mitt språkintresse så får jag säga Sara Lövestam som skriver för Språktidningen. Hon är sfi-lärare i grunden och författare.

Fredrik Hofflander

fredrik.hofflander@molndalsposten.se

Maja Lidbeck

Ålder: 28.

Bor: Lägenhet i Krokslätt.

Yrke: Lärare i svenska och svenska som andraspråk på Vinga folkhögskola i Göteborg.

Uppvuxen i: Centrala Mölndal, Rävekärr och Lindome.

Familj: Man och en femton månader gammal son.

Intressen: Friluftsliv, fika och brädspel.

Volontärjobb: Engagerad i Bifrostkyrkan, bland annat som ungdomsledare.