Lagom läskiga sagor på biblioteket

Spökläsning och halloween-pyssel för de minsta inledde läslovet på Lindome bibliotek.

Närmare 30 barn med föräldrar samlades på måndagen och lyssnade på spöksaga. En av dem var Isabella Sundqvist, 6 år, från Lindome. 

– Det är kul att vara här! Vi läste Alfons Åberg. Det var ett lakan på balkongen och Alfons trodde det var ett spöke. Vi fick läsa ramsan ”stick du stygga spöke för du finns inte”, berättar Isabella.

– Nu så pysslar vi. Vi gör ett spöke. Vi tar en grillpinne och så tar vi en vit boll och sätter fast och silkespapper över och så knyter vi ett snöre. 

Willemo Kjernell , 5 år, från Lindome är också nöjd med att vara på biblioteket.

– Det är jättebra. Jag tycker det är roligt att vara på biblioteket. Och farfar kommer att bli jätteavundsjuk att jag har gjort ett spöke. Får man göra en tiger också? undrar hon.

Sirpa Persson är barnbibliotekarie på Lindome bibliotek och håller i läsningen. Hon berättar att den har förändrats de senaste åren. 

– Förr läste man bara, nu försöker vi få barnen att vara delaktiga. Att de får vara med och säga ramsan i boken och vara med och berätta. När barnen interagerar får de mer bestående intryck. Berättelsen landar mer i barnen. 

Hur läskigt kan man göra det för små barn?

– Jag tycker inte man ska göra det för läskigt. Jag tycker att vi i dagen samhälle gör alldeles för läskiga saker för tidigt. Man låter till exempel barn som är fyra år se Harry Potter-filmer. För små barn, två- till treåringar, kan det vara tillräckligt läskigt att gardinen rör sig, eller att grenverket skrapar mot fönsterrutan.

Vad hoppas du att det här läslovet ska leda till?

– Att barnen ska tycka att det är roligt att komma hit. Där de upptäcker  – inte bara böcker – utan upplevelser i olika kulturella former. Berättelser, eget skapande och sång och musik. 

Camilla Walldán

Detta händer också under läslovet:

2/11  14.00-14.30

Rysliga spökhistorier – spökläsning

Lindome bibliotek

3/11  17.00-19. 00

Spökläsning i skogen

Balltorps bibliotek

3/11  11.11 -13.00

Skrivarverkstad

Mölndals stadsbibliotek

Relaterade artiklar
Fler artiklar