Hyllade busskuren blir av med pyntet: ”En lättnad”

Lisa Kwasniewski pyntade busskuren med blommor, kuddar och ballonger för att sprida lite glädje och romantik i vardagen. Nu avslutar hon projektet – efter över två år.

– Min tanke var att genom skönhet påverka andra och ge en tankeställare hur man själv på samma sätt kan öka välbefinnandet genom att pynta hemma eller på arbetsplatsen, säger Lisa.

Många uppskattade också projektet och hyllade hennes initiativ genom att tuta eller gör tummen upp när de passerade platsen.

– Jag kontaktade även Västtrafik innan jag satte igång och fick deras godkännande, berättar Lisa Kwasniewski.

Läs mer:”Många gör tummen upp när de går förbi”

Under drygt två års tid har hon sedan på eget, ideellt initiativ fortsatt att pynta busskuren med blommor och textilier efter säsong.

– Tanken var egentligen inte alls att det hålla på så länge, men så bara fortsatte jag eftersom det här också har gett mig så mycket glädje, säger Lisa.

Någon flyttade in

Under den gångna allhelgonahelgen hände dock något som fick henne att känna att det var dags att begrava projektet.

– Jag fick då via omvägar höra att mina grejer var på rymmen och upptäckte när jag själv kom dit att någon flyttat runt på saker och hittade även en väska med kläder, skor och mat i busskuren, berättar Lisa. 

– Nästa dag fanns även en moped parkerad i kuren och jag insåg då att någon flyttat in där, fast på ett sorgligt sätt.

Läs mer:Kuddar stulna från pyntad busskur

Lisas konstprojekt kändes inte längre roligt när det i stället förvandlats till social misär.

– Det kändes inhumant och sorgligt i stället för vackert och glädjefyllt, som ju var tanken med hela projektet.

– Jag hade då även fått signaler att andra i närområdet uppfattade det som olustfullt och bestämde mig därför att det var dags av avsluta och plocka ihop.

Packade ihop

I måndags packade hon därför ihop blommor och kuddar från kuren, som nu åter ser ut som vilken vanligt busshållplats som helst.

– Jag vill dock betona att min intention aldrig var att köra ut den som flyttat in ur kuren, men jag hade som sagt var själv länge tänkt att det var dags att avsluta projektet. Så det här blev som någon slags spik i kistan när jag begravde det, och det känns faktiskt på ett sätt som en lättnad, forsätter Lisa, som menar att det nu är dags att gå vidare med något annat.

Precis vad det blir kan hon dock inte svara på i nuläget.

– Men jag har inte brist på idéer, tvärtom. Det här har varit extremt kul, då jag också insett hur jag älskar att skapa vackra miljöer.

Kanske, kanske kommer också busskuren i framtiden att förvandlas i ny skrud.

– Kanske gör jag någon slags popup-installation till jul, eller någon annan gång när alla minst anar det. Men nu är det slutpyntat för stunden.

Camilla Moestedt

camilla.moestedt@molndalsposten.se