Nina Bondeson i samband med Trollhättan street art festival förra året. I morgon vid lunch har hon vernissage på kulturhuset Möllan och på kvällen håller hon en föreläsning om demokrati och yttrandefrihet. Foto: Mario Prhat

Hon vill att vi tar oss tid för demokratin

Demokrati och yttrandefrihet, om detta ska konstnären Nina Bondeson föreläsa på kulturhuset Möllan i morgon. Hon poängterar att demokrati är något som måste få ta tid.

Föreläsningen är en del i konstprojektet Smittande oro och mod. Fyra konstnärer har skapat var sitt nytt verk som visas i tur och ordning under våren. Varje verk visas samtidigt i tolv kommuner under en tvåveckorsperiod och i morgon, onsdag, har alltså Nina Bondeson vernissage. 

Vad händer i morgon?

– Först ska jag vara med på en kortare invigning på Möllan klockan 12. På eftermiddagen åker jag till Kungsbacka för att vara med på invigningen där och sedan åker jag tillbaka till Möllan för att föreläsa klockan 18.30. 

Hur kommer det sig att du är en av fyra deltagande konstnärerna?

– Jag blev inbjuden och tycker att det är ett intressant projekt för att det handlar om demokrati och yttrandefrihet. Jag är själv väldigt upptagen av demokratifrågor och den fria konstens betydelse för demokrati.

Varför då? 

– Vi har hamnat i ett läge då det är vanligt att se på konsten som lite onödig och ifrågasätter om vi verkligen har råd med den. Men då ifrågasätter vi en grundbult i demokratin, för den fria konsten handlar om invånarnas rätt att komma till uttryck. 

Varför är det så viktigt?

– Ett demokratiskt samhälle är ett bidragsberoende samhälle. Det kräver sina invånare. Demokrati är inget vi har utan något vi måste göra med hjälp av språket. Men vi har fastnat lite i ett formellt och analytiskt skriftspråk och tror vi kan effektivisera allting. Det tror jag är dumt. Utvärderingskulturen är vår tids vidskeplighet.

Så har vi tid med demokrati och yttrandefrihet?

– Det är nog bäst för oss att vi tar oss den tiden, för demokrati tar tid. Den bygger på att man ska vända och vrida på saker och vara öppen för diskussioner. Man måste också klara av att vara oense och se det som en del av en demokratisk process.

Du har bott 25 år i Mölndal, hur hamnade du här?

– Det var ren kärlek, jag träffade min man Jim Berggren som är härifrån. Han är även en av grundarna av Bolaget Vardagsbilder där även jag är med. 

Varför blev du konstnär?

– Det var nog min längtan efter att berätta, jag är är en bildberättare. Men att bli konstnär var inte något självklart för mig, jag tänkte även på andra saker som arbetsterapeut. 

Lotta Nyvall

031-86 84 25

lotta.nyvall@molndalsposten.se 

Nina Bondeson

Bor: Toltorpsdalen.

Ålder: 64.

Familj: Maken Jim Berggren, fyra barn och fyra barnbarn.

Gör: Konstnär.

Intressen: Litteratur, filosofi och spinning. 

Relaterade artiklar
Fler artiklar