Hästen Askja segrade i Mölndals-Postens jultävling

Mölndals-Postens tävling Årets djurkort är avgjord! Obestridlig vinnare är 21-åriga Hannah Blomqvist, vars bild av islandshästen Askja vann folkets gillande.

När Mölndals-Postens lussekattstävling demokratiserades och tillät livskamrater av alla möjliga arter, blev finalen en minst sagt brokig historia. Eller vad sägs om en smörgåsätande hamster, en ryggklättrande killiing och en karamellsuktande kanin bland de tävlande?

Föga förvånande i travstaden Mölndal blev det i alla fall en pålle som tog hem första priset: den 19-åriga islandshästen Askja, hemmahörande hos familjen Blomqvist.

Fotografen som förevigade Askja heter Hannah Blomqvist, och är storasyster till Amanda som ses stå intill hästen på bilden.

– Men gud! Det var inte illa. Vilken trevlig måndagsöverraskning, säger hon och skrattar.

Hannah, som till vardags arbetar på Hööks hästsport, har länge haft fotografi som hobby. Den prisvinnande bilden togs under vårmånaderna i skogen omkring familjens stall i Hällesåker.

– Vi hade med oss två hästar ut, Askja och en foderhäst. Det var sista året som vi skulle ha den hästen, så därför ville vi ha en liten photoshoot och få ihop många bilder bland de blommande vitsipporna. Den här bilden stack ut lite tyckte jag, och blev ett fint porträtt på både hästen och min syster.

Askja beskriver hon som världens goaste lilla häst.

– Hon är mer som en hund, och svansar efter oss precis som de andra hundarna vart vi än går. Hon älskar att umgås med oss.

Vad är det hon och Amanda tittar på?

– Det är antagligen någon av våra hundar som var med oss ut i skogen.

Vad är hemligheten när man ska fota hästar?

– Att ha med sig lite godis i fickan, eller en app med gnäggljud i telefonen. Då kan man lura dem och fånga deras uppmärksamhet en liten stund. Askja går på det ibland, men oftast är det godiset som tilltalar henne.

Fotografiet på Askja och Amanda fick hela 215 av de totalt 631 rösterna; 95 stycken fler än silvermedaljörerna Mira och Eira, Jakob Tönnängs busiga killingar. Priset, som består i en canvastavla med Hannahs foto som motiv, ska hon antingen ge i present till lillasyster eller hänga upp i lägenheten i Mölndal.

Tror du att det var en ridfolkskupp i stil med den då Rolf–Göran Bengtsson vann Jerringpriset?

– (skratt) Det kan det säkert ha varit.

Tobias Holmgren

tobias.holmgren@molndalsposten.se

031-86 84 26