Han skrev en bok om kärleken på nätet

Förra året gjorde Lindomebon Magnus R Lindgren författardebut med egna diksamlingen ”Om det inte hänt hade jag inte blivit”. Nu släpper han romanen ”Detta privata”, om relationer och längtan efter kärlek bland nätets alla appar och sociala medier. ”Jag tror många känner igen sig”, säger han.

Förra årets diktsamling mottogs väl av både läsare och kritiker. Nu tar författaren Magnus R Lindgren ytterligare ett steg, och släpper sin debutroman ”Detta privata”.

Boken handlar i huvudsak om en man och en kvinna, båda nyskilda, som mitt i livet börjar leta efter kärlek och gemenskap och som snart hamnar bland nätets alla sociala medier och appar.

– Det är ju så vi träffas numera och jag var nyfiken på vad som händer med oss när vi träffas på det sättet. För helt klart händer det grejer och jag tror många kan känna igen sig i detta, säger författaren själv.

Han menar att dejting på nätet snabbt kan förvandlas till ett slags marknad, med enormt utbud och stor efterfrågan, med snabba klipp och full returrätt utan några större krav på empati och medkänsla.

– I Tinder-appen sveper du vänster eller höger, det går snabbt och är så klart ett helt annat sätt att kommunicera jämfört med hur det var för kanske tio år sedan. Och jag tror det finns risker med det, säger han.Samtidigt finns förstås mycket som är bra och folk möter ju faktiskt kärleken på det sättet också.

I ”Detta privata” tar en man och en kvinna sina första kontakter med att ”spana in varandras Facebook-flöden”. De inleder en passionerad sommarromans, där de båda längtar efter kärlek och sex, efter att ”bli respekterade, bekräftade och accepterade, trots sina brister, rädslor och dåliga självkänsla”.

Samtidigt ska allt detta det mest intima förmedlas med tumvalsen på mobiltelefonen, omvandlas till korta meddelanden, på sin höjd förstärkta med några emojisar.

– Det är så vi numera kommunicerar med människor vi hoppas finna kärleken tillsammans med och jag vill förmedla svårigheterna som kan finnas i detta. I boken handlar det om två människor, båda mitt i livet, lite skadskjutna sådär. De bär bägge på ett bagage, som det kan vara för många av oss. Men i berättelsen får läsaren aldrig möta dem tillsammans IRL, utan får bara följa hur de via Messenger reflekterar över det som händer i deras relation, säger Magnus R Lindgren.

Vid sidan av skrivandet har Magnus R Lindgren också ett ben i musikvärlden, där han tillsammans med några vänner från Lindome har bandet Gränsfejd, som gav ut sitt senaste album 2017. Vid sidan av det driver han också ett akustiskt musikprojekt som tonsätter lyriken från förra årets diktardebut.

– Sedan har jag gnagt på ett prosamanus sedan 2011, en historisk landsbygdsskildring om en familj i 50-talets Skaraborg. Men skönlitterärt skrivande tar tid och det är annat som pockar på och kommer emellan. Nästa gång är det den romanen jag ska se till att skriva klart, säger Magnus. R Lindgren.

Boken ”Detta privata” ges ut på Lea Libri förlag och finns i handeln sedan slutet av förra året.

Mats H Ljungqvist

redaktion@molndalsposten.se