• Trädgårdsmästaren Marica Wettergren finns på plats på Gunnebo på söndag under familjens frödag. Foto: Privat

  Frödag ska väcka odlarlust

  Så ett frö, gör en egen fjärilsmatare och lära sig vilka ogräs som passar i sallader och pajer. Detta och mycket annat kan Gunnebos besökare göra på söndag.

  Sedan flera år tillbaka arrangeras Familjens frödag vid slottet varje vår. Trädgårdsmästaren Marica Wettergren är en av dem som kommer att finnas på plats under dagen.

  – Årets tema i köksträdgården är mångfald och vi har försökt att baka in det i våra aktiviteter. Bland annat sår vi i mjölkkartonger och annat återanvänt för att tänka på miljön.

  Programmet är barnanpassat, besökarna kommer att få vika fröpåsar och trycka med potatistryck på dem. Det blir även gissa fröet-tävling och möjlighet att göra fröbomber med ängs-mix av blommor som fjärilar gillar samt att göra en egen fjärilsmatare.

  Varför ska man mata fjärilar?

  – Det har med den biologiska mångfalden att göra, de har en viktig del i kretsloppet. Vi måste värna om alla djur.

  Har du tips på bra saker att odla med barn?

  – Solrosor är fantastiskt roligt och lätt att odla med barn. Potatis är också kul, att kunna greppa upp något som växer under marken och som man inte ser från ytan. Morötter är också spännande eftersom man drar upp dem ut marken. Det är tre bra grejer som är lätta att odla.

  Besökarna kan även få lära sig vilka ogräs som är ätbara, berätta!

  – Det finns väldigt mycket i naturen som man rensar bort, kirskål till exempel. Det använder kockarna i köket hos oss. Det finns väldigt mycket ogräs man kan äta som många inte känner till.

  Har du någon egen favorit?

  – Kirskålen är rolig. Den kan man göra pesto på och ha i paj. Den är väldigt vanlig så alla som har trädgård vet nog hur den ser ut. Den kommer tidigt på våren och är grön och näringsrik. Den är lite blommig och frisk i smaken så det kan vara bra att blanda ut den. Att bara använda ogräs kan bli lite beskt, men det är ett bra komplement.

  Vad är roligast med frödagen?

  – Att förmedla kunskap om odling och var man får sin mat ifrån till barnen. Barn är ofta väldigt intresserande när de får frö och jord.

  Familjens frödag är en del av Hållbarhetsveckan som pågår i Mölndal just nu.

  Lotta Nyvall

  031-86 84 25

  lotta.nyvall@molndalsposten.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar