Jenny Kärrlund, Ida Johansson och Anna-Lena Törnqvist när de repeterade inför Stretarna i februari. Nu sätts pjäsen upp igen. Foto: Elvira Linderot

Stretarna gjorde succé – spelas igen

I våras spelades pjäsen om funktionshindrades historia för fulla hus – nu blir det fler föreställningar och så småningom en turné. 

– Folk har blivit otroligt drabbade, säger dramapedagogen Linda Faith. 

Det är Teater glädje, som är en daglig verksamhet för personer med intellektuella funktionshinder, som har skrivit och framför pjäsen. När den sattes upp i februari i år såldes de tre föreställningarna slut. 

– Vi hann nästan inte göra reklam för den sist. Det var sånt publiktryck och det var nästan slutsålt direkt, säger Linda Faith som är dramapedagog och leder gruppen. 

Nu finns en ny chans att se pjäsen. Den 11 och 16 november spelas den på Fässbergsgymnasiet. 

– Det är inte slutsålt men det är väldigt bokat. Vi har knappt gjort satt upp affischer ens. Det har spritt sig själv med mun-till-mun metoden. Vi brukar inte ha svårt att få publik men det här publiktrycket är nytt. Det säger något om hur viktigt ämnet är, säger Linda Faith. 

Pjäsen utspelar sig på Stretereds vårdhem i Kållered som var en anstalt för personer med funktionshinder. Handlingen sträcker sig från 40-talet tills vårdhemmet lades ner på 80-talet. Teatergruppen har själva tagit fram fakta och skrivit pjäsen. 

– Jag har jobbat med teater i hela mitt vuxna liv och jag har aldrig varit med om en så intressant och rolig repetitionsprocess. Skådespelarna har haft ett så stort engagemang. Vi har improviserat, hittat på scener och skrivit ihop. Det har verkligen varit ett gemensamt arbete, säger Linda Faith. 

Vad fick ni för reaktioner när den spelades? 

– Folk var otroligt drabbade. Det kändes som att den gick rakt in. Jag har aldrig mött en publik som varit så berörd av en föreställning. Jag tror vi har hittat en ton med både allvar och humor som gör det lätt för alla att ta in det och förstå.

Vad är det som berör med pjäsen?

– När marginaliserade grupper berättar sin egen historia så blir det något annat. Istället för att skådespelare utan funktionsvariationer hade gjort det. De berättar sin egen historia, jag tror att det är det som drabbar extra mycket. Genom pjäsen visar de också vilken kapacitet personer med funktionshinder har. Det ger ett ökat djup och trovärdighet. 

Utöver de två föreställningarna i Mölndal ska pjäsen ut på turné. Till våren ska den bland annat spelas i Frölunda och i Partille. 

Elvira Linderot

Relaterade artiklar
Fler artiklar