I helgen är det många som tänder ljus för någon saknad anhörig. Arkivfoto: Susanne Hjalber

Kyrkorna försöker vara tillgängliga

Facebook och andra digitala alternativ finns numera för den som inte kan besöka sina anhörigas gravar.

Allhelgona är en angelägen religiös högtid för många. Ungefär hälften av alla svenskar tänder ljus vid någons grav enligt en SOM-undersökning som gjordes 2011.

I kyrkorna runt om i landet finns också en beredskap för att vara tillgängliga runt allhelgonahelgen och på många håll ordnas konserter och minnesgudstjänster.

Under stora delar av helgen kan man till exempel tända ljus och få en stilla stund i Fässbergs och Kikås kapell samt i Kållereds kyrka. I Fässbergs kapell bjuds bland annat på musikandakt på fredagskvällen och kyrkogårdsvandring för barn på lördagseftermiddagen. I Kållereds kyrka erbjuds bland annat musikgudstjänst på lördagseftermiddagen och minnesgudstjänst på söndagskvällen. I Kikås kapell blir det också musik i allhelgonatid på lördagskvällen och vid lunchtid på lördagen spelar Frälsningsarméns musikkår på Kikås kyrkogård.

Här finns kyrkans program för helgen.

Många sörjer någon

Mer än åtta av tio svenskar svarar att de saknar någon som gått bort och nära fyra av tio säger att de skulle vilja göra mer för att hedra minnet av någon som dött, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan. Särskilt män över 50 känner att de inte gjort tillräckligt, enligt undersökningen.

– Vi möter alla sorg under livet. Det är okej att sörja och bearbeta sorg på olika sätt. En del tänder ljus, andra behöver prata, vissa joggar, medan det för några känns helt rätt att dela minnen av den man saknar på nätet, säger sjukhusprästen Ingrid Edgardh i ett pressmeddelande.

Kyrkogårdsupplevelse på nätet

För den som inte har chansen att besöka en kyrkogård i helgen erbjuder Svenska kyrkan ett alternativ. På Facebook finns en minutlång film inspelad i 360 grader på Längbro kyrkogård i Örebro.

Det går även att tända digitala ljus och skriva en bön via kyrkans bönesida men i år tänds inte någon lampa fysiskt någonstans, så som det har gjorts vid tidigare tillfällen.

Birgitta Löwing Kiser

Läs mer: 

Kyrkogården görs fin inför allhelgonahelgen

Svenska kyrkan om att sörja på nätet

Söker du en särskild gravplats? Här kan du hitta länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar i olika regioner i Sverige.

Relaterade artiklar
Fler artiklar