Kyrkogården görs fin inför allhelgonahelgen

På kyrkogårdarna i Mölndal märks att allhelgonahelgen är på intåg. Det krattas löv, görs fint vid gravarna och sätts ut ljus.

– Allhelgona har blivit en stor dag för många, säger Maria Björk, arbetsledare på Kikås kyrkogård.

På lördag är det alla helgons dag och många passar på att åka till graven eller minneslunden för att tända ett ljus. Maria Björk är arbetsledare på kyrkogårdarna i Kikås och Kållered.

– Nu inför försöker vi göra så fint som möjligt. Det var frost i helgen så då föll många löv. Vi fokuserar på att få rent gångarna men tar inte upp allt på gräsmattorna. Man får lämna lite till maskarna också, säger hon när vi tar en promenad på Kikås kyrkogård.

Årets säsongsarbetare jobbar fortfarande och får lite extra att göra så här inför allhelgona. På lördag är personal på plats och svarar på frågor och bjuder på fika.

Fika på kyrkogården

– Vi kommer ha öppet och bjuder på grillad korv, kaffe och kakor. I år blir det dragspelsmusik också. Vi är här och hjälper till om någon vill ha hjälp, säger Maria Björk.

Själv har hon arbetat på kyrkogården sedan 80-talet och tycker att intresset för allhelgona har vuxit.

– Det känns som att det har blivit större. Det kommer och mer folk och det är en ökning med ljus. När alla lyktorna är tända borta vid minneslunden ser det nästan ut som att det brinner, säger hon.

Varför är det så, tror du?

– Det kan vara för att man inte är så ofta på kyrkogården idag. Våra mor- och farföräldrar var oftare vid graven. Generationen i dag kanske inte är det, då åker man i alla fall hit på allhelgona. Det är nog samvetet som styr lite, säger hon.

Dessutom tycker hon att allhelgona uppmärksammas mer i tidningar och radio nu för tiden.

– Och så är det fler kyrkogårdar som har öppet och gör något den dagen, som vi gör. Det känns som att det har blivit en större grej.

Tillfälle för gravbesök

Yvonne Rundqvist är kyrkogårdschef i Mölndal och hon delar Marias uppfattning.

– I dag bor många långt ifrån sina anhörigas gravar, eftersom vi flyttar mer. Då kan allhelgona vara ett tillfälle att åka dit de är gravsatta, eller att besöka en minneslund någon annanstans, säger hon.

På lördag har också kapellen i Kikås och Fässberg och kyrkan i Kållered öppet för ljuständning och andakt. Det blir även musik och gudstjänster under helgen.

Elvira Linderot

031-86 84 22 elvira.linderot@molndalsposten.se

Läs mer: Kyrkorna försöker vara tillgängliga

Relaterade artiklar
Fler artiklar