Arkivfoton: Leo Näsström och redaktionen

Härma läsande vuxna

Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Därför vill biblioteken i Mölndal att vuxna ska bli läsande förebilder för barn och unga – och det är temat för årets läskampanjvecka ”Jag läser!”.

Från måndag till torsdag under veckan som kommer blir det ett späckat program på kommunens bibliotek och på bokbussen. 

I centrum blir det ett pop-up-bibliotek i visningslokalen för ny innerstad på Brogatan där besökarna bland annat kan tävla och få boktips.

Det arrangeras dessutom flera föreläsningar på temat barns och ungas läsning hela veckan. De tar bland annat upp hur vuxna kan stödja små barns språkutveckling genom att läsa och hur föräldrar kan vidga barnens värld genom läsningen.

– Nu bjuder vi in till en vecka där vi fokuserar på vuxna som läsande förebilder. Vi vill vända oss till vuxna som har barn och unga i sin omgivning, för barn och unga gör som vi vuxna gör. Vi är förebilder och det bör vi värna om, säger bibliotekarien Sofia Slottner i en artikel på kommunens webbsida.

Sara Rönnberg

redaktion@molndalsposten.se

Fakta: Jag läser!

Under läskampanjveckan ”Jag läser!” blir det flera föreläsningar, bland annat om hur vuxna kan stödja sitt lilla barns kommunikativa utveckling, hur föräldrar kan vidga barnens värld och om genus och aktiva val i läsningen. Dessutom blir det sagoläsning över generationsgränserna där en äldre person läser en saga för barn mellan 3 och 5 år.

Se hela programmet på Mölndals stadsbiblioteks webbsida.

Bakom initiativet till en Läsfrämjandevecka står biblioteken i Mölndal, som under 2016-2017 arbetar kring ett gemensamt mål att öka barn och ungas läsning i Mölndal.

Relaterade artiklar
Fler artiklar