Antonio de Filipe, Cecilia Cubarle, Mona Huss Walin och Anders Hultman är några av de konstnärers verk som Gösta Alexandersson visar upp i dag lördag. Han firar två decennier som galleriägare i Mölndal. Foto: Annelie Ivarsson Moran

Gett Mölndal konst i två decennier

När Gösta Alexandersson startade konstgalleri i Mölndal fick han höra att verksamheten aldrig skulle överleva. I lördags firade han 20-årsjubileum.

Gösta Alexandersson jobbade på Papyrus och hade hand om konstföreningen där när han bestämde sig för att ta över en ramaffär vid Barnhemsgatan och starta galleri. Eftersom lokalerna skulle rivas flyttade han efter ett år till Göteborgsvägen, där Galleri Mölndal ligger än i dag.

– Det var lite varningens ord jag fick, att det inte skulle funka i Mölndal. Men på något sätt har jag överlevt, säger han och tillägger att det är tack vare den kvalitetskonst han har lyckats få till galleriet.

”Etablerade konstnärer”

I lördags bjöd Gösta in till vernissage på Göteborgsvägen 1 för att fira sina två decennier i branschen. Flertalet konstnärers verk hänger prydligt på väggarna. Konstnären Mona Huss Walins målningar har hittat tillbaka och det har även Anders Hultmans. Under den två veckor långa utställningen har deras verk sällskap av bland andra Antonio de Felipes färgstarka motiv och Cecilia Cubarles detaljerade målningar.

– Jag tycker själv att det blev en fin utställning som jag har nu. Det är rätt etablerade konstnärer jag har. De flesta jag har jobbat med under åren är representerade på något museum,säger han.

Själv har han utnämnts till Årets företagare och fått kulturpris från Vuxenskolan. Men förutsättningarna för att driva galleria har ändrats genom åren. Nätet har blivit en konkurrent och även den senaste tidens ombyggnationer i centrum är en utmaning.

– I dag är det många kändisar som målar, så är det populärt i ett år och sedan är det något annat. Det där har inte jag anammat, utan jag försöker saluföra det jag tror på. Det är både internationella konstnärer och svenska, som Bo Åke Adamsson och Peter Dahl, säger Gösta.

”Blir som en liten familj”

Många av Göstas kunder, som kommer från hela Västsverige, har varit stammisar länge, medan andra kommer in för att få hjälp med att rama in konst och då även intresserar sig för galleriet.

– Det är en del som har konst som intresse som kommer. Sen folk som kommer för inramning kommer också från runtomkring. Efter många år blir det som en liten familj som man känner och sen sprids det via bekantskapskretsen, säger Gösta.

Men efter två decennier i lokaler bara ett stenkast från stadshuset väntar han fortfarande på en sak; ett besök från kommunen.

– Mölndals stad har ännu inte varit inne och tittat när det gäller sina egna utsmyckningar. Det saknar jag faktiskt efter 20 år.

Annelie Ivarsson Moran

annelie.ivarsson@molndalsposten.se

031 – 86 84 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar