10,9 år – så länge varar äktenskapet

Många par väntar för länge med att söka hjälp. Det kan vara en anledning till att äktenskapen i Mölndal bara varar i genomsnitt 10,9 år.

”Vi växte isär/hade inga känslor kvar för varandra”. ”Vi hade olika värderingar/intressen”. ”Otrohet”. Det är tre av de främsta anledningarna till varför gifta par går skilda vägar, enligt sajten Skilsmässa online, som rankat topp tio bland skilsmässoanledningarna.

Enligt Nils Hammarström som jobbar på familjerådgivningen i Mölndals stad är det oftast dålig kommunikation som ligger bakom.

– Man pratar inte med varandra längre, man prioriterar inte sin partner och låter annat komma i vägen istället för att diskutera, säger han.

Särskilt svårt är det för paren som har barn, eftersom barnens behov ofta sätts före partners.

De flesta som söker hjälp för att reparera sitt förhållande gör det för sent, menar Nils Hammarström. Många av problemen som uppstår gör det under vardagslivet, det vill säga när man är upptagen med sina rutiner. Vissa blir uttråkade i sitt förhållande och vardagen och vänder sig då till någon utomstående. De flesta relationer där ena parten eller båda har varit otrogna håller inte i längden.

– Det är viktigt att prioritera varandra, säger Nils Hammarström. Många som kommer till oss och söker hjälp har skjutit upp det för länge. De flesta har varit gifta i kanske tio eller 15 år och har levt med aggressioner som tyngt ner dem. Hade de kommit till oss fem år tidigare kunde deras förhållande vara starkare idag.

Nu när helgerna är över och vardagen kommit igång är tiden man har för varandra viktig.

– Genom att varje dag berätta för sin partner vad man ska göra eller att berätta hur ens dag har varit stärker man kommunikationen. Planera dagar ihop då man går ut och äter middag eller liknande, föreslår Nils Hammarström.

Små fysiska gester som att kyssas när man säger hej och hej då eller att krama varandra varje dag ökar attraktionen till ens partner. Eller att man gör vardagliga saker som att hälla upp kaffet på morgonen eller ringa/skicka iväg ett sms när man är ifrån varandra, för att visa att man bryr sig om varandra.

Media Dakik

Läs mer: Här gifter sig flest par

Relaterade artiklar
Fler artiklar