En dans för resten av livet

Efter snart 70 år tillsammans så är Gunnel och Bernt Carlstrand övertygade om att de knäckt äktenskapskoden.

Den 12 september 1948 förändrades allt för Gunnel och Bernt Carlstrand. Den eftermiddagen kom Bernt cyklande till dansbanan på Hallandsgården i Halmstad och fick syn på den spensliga 17-åriga friidrottstjejen bredvid hans kamrat Ingrid Svensson. Han bestämde sig för att bjuda upp Gunnel. Hon hade fått lov av sin pappa att gå för första gången och svarade att hon inte kunde dansa.

– Det kan jag, replikerade Bernt.

Nästan 70 år senare hänger en tavla av Hallandsgården på väggen i en tvåa på Hagåkersgatan i Mölndal. Målningen har sällskap av bröllopsbilder, en målning Bernt gjort själv och bilder på barnen Alexander och Helena.

”Måste ha utbildning”

Efter sju år av förlovning, mesta delen av tiden som särbos medan Gunnel blev sjuksköterska i Växjö och Bernt ekonom i Stockholm, så gifte de sig.

– Vi tänkte att vi måste ha utbildning. Min pappa var mycket arbetslös och det var hans önskan att jag skulle få ett yrke, säger Gunnel.

Efter att ha hållit kontakten via brev och sporadiska besök, så blev familjelivet vardag i Västerås och därefter Gävle. Sen fick Bernt fick jobb i Göteborg och de flyttade så småningom till Mölndal. Först till Rävekärr och sen till hus i Lindome.

De hann med ett helt arbetsliv, resor och att bli både far- och morföräldrar totalt fem gånger, innan det blev dags att flytta till den nuvarande lägenheten på Hagåkersgatan. Bernt hade även haft två hjärtattacker och råkat ut för en allvarlig bilolycka på Göteborgsvägen. En långtradare tryckte in bilen mot en busshållplats och en stolpe.

– Trots att jag hade säkerhetsbältet så flög huvudet upp i biltaket. Det var så häftigt att jag skadade ryggen och gick ner från 178 till 140 centimeter i längd efter olyckan, säger han och berättar att olyckan satte stopp för hans aktiva tid i Mölndals golfklubb, men att den omtänksamma sjuksköterskan Gunnel varit ett stort stöd.

Hade Gunnel åkt med i bilen, som det egentligen var tänkt, så hade bara en av fåtöljerna varit fylld i vardagsrummet i dag.

”Glada för varje dag”

Paret berättar att de ofta oroar sig för att något ska hända den andre. Att skämten och samtalen om dagens händelser ska klinga ut.

– Vi har det gott tillsammans, vi får vara glada för varje dag som går, säger Gunnel.

De tror att det är beslutsamhet, att de har bestämt sig för varandra, som har hjälpt dem hålla ihop genom livet. Gunnel tror att de knäckt den äktenskapliga koden.

– Vi har trott på varandra och litat på varandra, säger hon och får medhåll av Bernt.

Han tillägger att de också haft viktiga saker gemensamt, som kyrkan och golf. Gunnel är den som protesterar mot orättvisor, är otålig, skriver insändare till tidningen och har massor av idéer. Bernt är lugnare, mer diplomatisk och kan både sy och måla. De har hittat en symbios.

Annelie Ivarsson Moran