Efter åratal på vift – nu har Kållereds stationsklocka hittat hem

Vid hembygdsföreningens årsmöte den 24 mars överlämnade Mats Efraimsson en mycket speciell gåva, nämligen den klocka som har hängt på Kållereds gamla stationshus. Klockan har varit ute på vift men har återigen hamnat i Kållered.

ANNONS
LocationKållered|
|

En gång i tiden var järnvägsstationen en viktig samlingsplats för Kållereds invånare. Det var ofta vid stationen man bestämde träff med sina vänner. Det var här man mötte sina tillresande eller tog avsked från de som skulle ut och resa. Naturligtvis var ”tiden” en viktig faktor och genom åren har säkert många blickar riktats mot stationsväggen där klockan hängde.

Kållereds stationshus byggdes 1905

Västkustbanan genom Kållered byggdes 1888. Under de första 17 åren fanns inget stationshus i Kållered utan tågen stannade vid en hållplats med träperrong. På den tiden hade Kållereds kommun endast 600 invånare, vilket kanske var för få för att SJ skulle bygga ett gediget stationshus i sten som man gjorde exempelvis i Lindome. Kållereds stationshus byggdes först 1905 och mitt på husets långsida hängde stationsklockan strategiskt placerad. Långt ifrån alla Kålleredsbor hade egna klockor på den tiden och hade säkert stor nytta av ett offentligt stationsur.

ANNONS

Lades ner – då flyttade Caiber in

På 60-talet ville SJ snabba upp trafiken och många små stationer lades ned runt om i Sverige, så också i Kållered. 1972 slutade tågen stanna och stationshuset blev en symbol för en svunnen tid. Men det dröjde inte länge innan den populära affären ”Caiber klädshop” flyttade in i huset.

Caiber klädshop fanns i stationshuset på 1970–1980-talen.
Caiber klädshop fanns i stationshuset på 1970–1980-talen. Bild: Mölndals stadsmuseum

Många Kålleredsbor har ekiperat sig hos Caiber som sålde olika klädesplagg och det var nog jeansen som var populärast. Caiber fanns där under 70- och 80-talen innan stationshuset slutligen revs 1991.

Pendeltågens intåg

Tänk vad tiderna förändras. Efter tjugo år utan tågförbindelser, det vill säga 1992, skulle tågen återigen stanna och kommunikationsminister Mats Odell invigde ”Pendeltåget” med pompa och ståt. Den folkkäre Stefan Ljungqvist underhöll Kålleredsborna med sin mäktiga stämma. I dag stannar tågen varje kvart i högtrafik för 2 700 ressugna passagerare.

Exakt vilket år som stationsklockan monterades ned är svårt att säga, men troligtvis under Caibers tid på 70-talet. Därefter vet man inte riktigt var klockan tog vägen. Man vet att den gamla Kålleredsbon Alf Sund som bodde på Bölet hade klockan i sin ägo i slutet av 80-talet fram till runt 1990. Den hängde då på familjen Sunds balkong.

Stationsklockan överlämnad till hembygdsföreningen

Klockan hamnade sedan i Hällesåker hos Eskil Karlsson och därefter hos sonen Johan Berggren. Mats Efraimsson som i dag bor i Lindome fick klockan i sin ägo runt 2016.

– Klockan har legat i mitt garage i åtta år och där gör den ju ingen nytta. Det är bättre att Kållereds hembygdsförening får klockan. Det är ju i Kållered den hör hemma, säger Mats Efraimsson.

Kållereds hembygdsförenings ordförande Staffan Bjerrhede tar emot stationsklockan från Mats Efraimsson.
Kållereds hembygdsförenings ordförande Staffan Bjerrhede tar emot stationsklockan från Mats Efraimsson. Bild: Jan Efraimsson

Hembygdsföreningen värnar om bygdens kulturarv och samlar in föremål och fotografier med anknytning till Kållered, och har tidigare fått stinsens skrivbord. Man har också fått några innerdörrar från stationsbyggnaden, det är verkligen en fråga om återbruk. Vid hembygdsföreningens årsmöte den 24 mars överlämnade Mats klockan till föreningen.

– Framtiden för klockan är säkrad, den kommer att hängas på logen i föreningens hus i Långåker. Den skall aldrig mer lämna Kållered, säger Staffan Bjerrhede som är ordförande i föreningen.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Johanna Larsson var den första utbildade barnmorskan i Kållered

LÄS MER:Striden om riksgränsen – mellan bönderna i Lindome och Kållered

LÄS MER:Då fick Tulebo till sist väg – tack vare böndernas insats

LÄS MER:Kållereds missionsförsamling fyller 150 år – här är historien

ANNONS