Daniel Jonåker vid sin mobila mustningsmaskin som han precis monterat klart. Snart rullar han iväg på sitt första uppdrag.

Daniel mustar dina äpplen där de finns

Nu är det äppletider och även om det inte är bästa skörden av äpplen i år så är det nog många som tänker att de borde ta tillvara på frukten hemma i trädgården. Daniel Jonåker har gjort detta till en affärsidé.

 – Jag är på väg att montera det sista och tänkte köra premiärtur om nån vecka, säger Daniel Jonåker.

Det började med att han testade att musta äpplen från sitt eget äppelträd hemma förra sommaren. Han hyrde maskiner, kvarn, press och stod ute i trädgården. Det var nåt annorlunda och nytt, tyckte han.

 – Det blev fantastiskt gott, jag bjöd musten till vänner och de tyckte likadant. Då fick jag idén att börja göra detta i större skala och åka hem till folk och musta deras äpplen. Det här är ett sätt att ta hand om äpplena som annars ofta slängs, säger Daniel.

Musteriet i släpkärra

Företaget heter Just must och det fungerar så att Daniel kommer hem till kunden, som redan skördat och sorterat sina äpplen.

Själva musteriet har han i en släpkärra efter bilen och däri krossas, pressas, pastöriseras och packas musten med hjälp av olika maskiner.

 – Huvudsäsongen är från mitten av augusti till början avdecember, då äpplena skördas och är färska. Sen finns ju alltid äpplen att köpa om man vill musta. Det beror på hur stor efterfrågan blir på must, säger han.

Jobbar som konsult

Daniel försörjer sig annars som konsult inom elektronik och mjukvarututveckling, men kommer att vara tjänstledig på deltid under hösten för att syssla med musteriet.

– Jag trivs bra med mitt jobb men att kunna göra något där jag inte är så stillasittande är en drivkraft. Det hade varit en jätterolig idé att kunna försörja sig på detta, säger han.

Han har blivit preliminärbokad av några intressenter men har inga fasta kunder ännu. Framöver tänker han försöka marknadsföra sig mer med annonser i olika medier som trädgårdstidningar och liknande.

 Går det att musta annan frukt än äpplen?

– Päron funkar också och säkert går det att pressa annan frukt men jag kommer främst musta äpplen. Äpplet hemma ger väldigt god must, det är sorten Katja. Sen kan det också bli väldigt gott att blanda olika sorter. Då kan det bli unika smaker, säger Daniel.

Jennifer Hajdic

redaktion@molndalsposten.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar