Centrum idag och på 40-talet

DÅ & NU

Jag har fått tag i något så ovanligt som ett färgfotografi från 40-talet tagit i Mölndal. Detta har jag restaurerat och som vanligt kopierat in på samma plats drygt sjuttio år senare.

Det centrala i bilden är en spårvagnshållplats och man kan ju undra över vad dessa människor gör på den sidan spåret vid en ändhållplats?

Men det var ju vänstertrafik även för spårvagnar på den tiden, så de väntar helt enkelt på en vagn i riktning mot Göteborg. De två dominerande byggnaderna i bilden är från vänster till höger; Hantverkshuset (Mölndal centrums äldsta kvarvarande hus) och Frändbergska huset.

Byggnaderna bakom dem revs 1949 och ”Centrumhuset” byggdes, där vi i idag hittar bland annat Fonus och Rasa Sayang.

Huset längst bort i mitten känns igen men idag skyms halva det av Möllan från den här vinkeln. I min tidsmaskin är en mamma med barnvagn på väg in i 40-talet och där är en massa cyklar parkerade på samma plats som nu. Även nutidsmannen i mitten styr stegen mot 40-talet. Kanske är han på väg mot huset mittemot Frändbergska som har skylten ”Fabriksförsäljning” där man sålde bland annat underkläder. Sten G Gustavsson