Att tatuera är det bästa han vet

Carl Löfqvist har tatuerat i över 20 år och skulle aldrig kunna tänka sig att göra något annat.

Mitt i Kvarnbyn ligger Wicked Tattoo. Den röda tegelbyggnaden har en lång historia. Allt från sjukstuga, polishus och museum har använt lokalen. Sedan en lång tid tillbaka är det Carl Löfqvists andra hem och arbete.

– Det här är det roligaste jag vet. Jag skulle aldrig vilja göra något annat. Jag har inte ens tänkt den tanken, säger Carl.

Tuff start

Carl har alltid gillat att teckna. Det var så han på något sätt kom in på tatueringsspåret. Men det var inte den lättaste branschen att komma in i under 90-talet.

– Jag hade en fritidsledare när jag var 15 eller nåt. Han tatuerade sig själv och jag försökte få honom att tatuera mig, men det vägrade han. Men han hjälpte mig att få tag på färg och sånt, så då började jag tatuera mig själv.

Att få en lärlingsplats visade sig vara omöjligt. Yrket var lite hemlighetsfullt och många ville inte ha in konkurrens.

– Det fanns ingenting. Det var extremt. Folk kunde gömma sina maskiner och vägra svara på frågor. Det var bara fånigt att allt var så instängt.

Carl fick lära sig själv. Med hjälp av en kontakt så fick han köpt en tatueringsmaskin från USA, då det inte fanns några som sålde i Sverige. Han började öva på frukter och gick till slut över till att öva på vänner.

– Det gick fort, men jag var nojig hela tiden. Det tog lång tid för mig att våga kalla mig för tatuerare.

Annorlunda idag

Carl var aldrig helt säker på om han skulle kunna leva på att vara tatuerare, men tiderna förändras. Han gick från att tatuera apelsiner till att resa runt världen för att vara med på mässor. Idag, sisådär 22 år senare, så åker han inte runt längre, eller bokar upp sig allt för länge.

– Det är inte lika viktigt för mig längre. Det är så mycket stress runt om kring det där. Jag hade tre års väntetid innan, men det har jag slutat med. Nu bokar jag upp mig i kanske två månader.

Sedan 90-talet har tatueringsstudior ploppat upp som krokusar. Lika ofta som det kommer en ny studio, så kommer det en ny stil, vilket Carl gillar.

– Det finns så många duktiga som jobbar nu. Det finns mycket bra där ute att hämta och det är roligt att folk kommer med nya idéer. Det finns mycket bra att hämta.

Valerie Kaspersen

Relaterade artiklar
Fler artiklar