Att äta kött ses som en rättighet

KRÖNIKA Det är snart fem år sedan jag började skriva krönikor i Mölndals-Posten. Nu är dags för mig att säga adjö och lämna över stafettpinnen (eller pennan) till en ny krönikör. Det har varit fantastiskt roligt att skriva krönikor och jag hoppas och tror att de varit uppskattade. Min sista krönika tänkte jag ägna åt en framtidsspaning om köttkonsumtion.

”Du är vad du äter” finns ett talesätt. Mat är ett ämne som väcker många känslor, inte minst vår konsumtion av kött. Att äta mer växtbaserat och minska andelen kött till en tredjedel mot idag är den enskilt viktigaste åtgärden vi kan göra för möta klimathoten. Som en trevlig bieffekt förbättras dessutom hälsan.

Vid den årliga julfesten på min arbetsplats gjordes valet att servera en julmiddag helt utan kött. Några medarbetare tyckte att det var så förkastligt att de i protest valde att stanna hemma. Det förundrar mig hur frågan att få äta kött eller inte kan vara avgörande för att tacka ja till en trevlig kväll med kollegor, underhållning och middag. Jag gör ett tankeexperiment och vänder på resonemanget. Det vill säga att någon som inte vill äta kött vägrar komma till ett matbord där det serveras kött. Kanske vore det effektivt för att sätta press på restauranger och matdistributörer att snabbare växla om till ett mer hållbart utbud?

Att ändra sina vanor är svårt, särskilt i den individualistiska tid vi lever. Vi privilegierade svenskar ser fri konsumtion med ett enormt urval av produkter som en självklarhet. Att äta kött ses som en rättighet, oavsett konsekvenser på miljön. Istället ska “någon annan” göra förändringar. Det faktum att vi hör till en liten elit på jorden som faktiskt har möjlighet att välja bort kött lämnas därhän.

Glädjande nog har köttkonsumtionen sjunkit i Sverige under både 2017 och 2018. Importen har minskat, vi köper svenskt kött från djur uppfödda med liten antibiotikaanvändning och gärna ekologiskt. Men konsumtionen är fortfarande hög. För att verkligen ta ansvar för framtiden är det dags att stryka ordet “vegetariskt” ur ordlistan. Istället borde växtbaserad mat vara det nya normala och kött ett tillval. Kanske skulle inte kött serveras överallt utan bara på särskilda restauranger. Om vi tänker efter mer när vi väljer vad vi äter så är vi kanske där redan om några år. Slutligen vill jag tipsa om en klimatsmart bok. Recepten i kokboken ”Eat good – recept som förändrar världen” tar inte bara hänsyn till ingrediensernas klimatpåverkan, utan också vattenåtgång, effekter på biologisk mångfald, markanvändning och beroende av gödsel.

Tack för mig!

Hannah Sundqvist

Världsmedborgare, förälder och kommunikatör i Kållered.