”Atmosfären är fantastisk”

Musik, poesi och konst fick de som besökte Kvarnbyns Katakomber på lördagen uppleva. Akademiledamoten Jila Mossaed läste sina egna dikter.

Ing-Marie Strömblad och Monica Wållerstedt hade kommit särskilt för att få höra Jila Mossaed.

– Jag hörde henne läsa dagens dikt i radion och tycker som mycket om dem, säger Ing-Marie.

Sedan dess har hon även sett Jila Mossaeds föreställning Upprorets poet på Göteborgs stadsteater.

Jila Mossaed blev invald i Svenska akademin i höstas. Mölndals-Posten hade hoppats få sig en pratstund med henne innan uppläsningen, men poeten säger nej till alla intervjuer.

Miljön lockar

Innan framträdandet började kunde besökarna titta närmare på utställningen med måleri av Jeliko Djurovic. Det gjorde bland andra Cecilia Björertz och William Del Rio. De hittade till Katakomberna när de var en rundtur i Kvarnbyn för en tid sedan. Den gången var de för sent ute, men de fick information om programmet och bestämde sig för att komma tillbaka en annan gång. I lördags var det premiärbesök för dem. 

– Det ska bli kul, säger Cecilia Björkertz. 

Marika och Imre Pazsit från Toltorpsdalen är däremot regelbundna besökare. 

– Atmosfären är fantastisk med alla levande ljus och Irène är duktig på att göra program som inte är så vanliga, med innehåll som intresserar oss, säger Marika Pazsit.

Improviserade toner

Utöver Jila Mossaed fanns även Iréne Sjöberg-Lundin och Owe Almgren på scen. De bjöd på musikimprovisationer på flygel och bas.

Lördagens evenemang var det sista i Katakomberna den här våren och Irène Sjögren-Lundin är nöjd med säsongen.

– Det har varit en fantastisk vår med enastående musikupplevelser och jättemycket folk. Jag tycker det är fler besökare som vågar komma även på det de inte känner till, säger hon.

Höstsäsongen startar igen den 5 oktober. Totalt blir det då åtta konserter och utställningar.

Flera av dem Mölndals-Posten pratade med på lördagen är återkommande besökare. Till dem hör Lennart och Marianne Lundgren.

– Vi kommer hit för kulturen och miljön, säger Marianne.

– Och för Irène som är så fantastisk, säger Lennart.

Lotta Nyvall

lotta.nyvall@molndalsposten.se