Annehills handelsträdgård försåg hela Göteborg med frukt och grönsaker

Tänk dig att stiga in i ett av Annehills uppvärmda drivhus en kylig februaridag år 1910, och mötas av den frodiga grönskan och den bedövande doften av liljekonvalj, syren och krysantemum mitt i centrala Mölndal.

ANNONS

Annehill var en av de många handelsträdgårdar som drevs i Mölndal under förra århundradet. David Otto Francke, även känd som “Mölndals papperskung”, köpte marken 1867 men efter hans konkurs hade den flera andra ägare. År 1904 köpte trädgårdsmästaren Peter Petersén marken, då han såg möjligheter att anlägga odlingar på platsen. Han hade tidigare arrenderat och förestått Orangerierna och handelsträdgården på Råda under 14 års tid och hade därmed lång erfarenhet av trädgårdsodling.

Tusentals kvadratmeter bördig jord

Annehill låg vid foten av Fässbergs kyrka i Mölndals centrum, där klimatet var gynnsamt med skydd från den kalla nordanvinden. Anläggningen omfattade tusentals kvadratmeter bördig jord som sträckte sig ända till Mölndals järnvägsstation. Petersén lät också uppföra ett drivhus av imponerande storlek. Bredvid handelsträdgårdens domäner lät han senare också bygga sig en stor vit trävilla, som omfattades av två våningar, vilken finns bevarad än i dag.

ANNONS

Värmdes med ångpannor

Handelsträdgården var välorganiserad och ändamålsenlig. Uppvärmningen sköttes av tre ångpannor som drevs av ett tubsystem. Vattnet pumpades upp från Mölndalsån med ångpumpar som genom rörledningar förgrenade sig vidare in i de långsträckta drivhusens alla avdelningar.

Drivhusbänkarna var fyllda med växter, krukor och blommor av alla de slag – både inhemska och utländska, nya och gamla. Totalt fanns det flera hundra tusen lökväxter som hyacinter, tulpaner, pingstliljor och påskliljor. Dessutom trivdes krukväxter, kokos- och dadelpalmer, vita blommande syrener och de 4 500 fritt planterade rosenbuskarna. Jordförhållandena var utmärkta för blomsterodling, och Annehills växter såldes inte bara i Göteborg utan även i Stockholm, Norrland och andra avlägsna platser.

Kallades ”blommornas värld”

Petersén erhöll flera hederspriser vid trädgårdsutställningar i Uddevalla och Göteborg och år 1910 besöktes Annehill av nyfikna blomsterälskare vilka kallade sig ”Hortikulturens vänner”. De beskrev besöket som ”ett besök i blommornas värld”. Petersén drev handelsträdgården framgångsrikt och den var under hans tid en av Västsveriges största, då den försåg hela Göteborg med frukt och grönt.

Exotiskt

Mölndals stad köpte upp marken år 1940, varefter Bostadsrättsföreningen Annehill köpte marken på 1950-talet och anlade flerbostäder på platsen. Numera har handel av frukt och grönt till största del ersatts av import från sydligare länder. Handelsträdgårdarna blomstrade i Mölndal i början på 1900-talet och det måste ha varit en exotisk känsla att vara omgiven av tusentals knoppande rosenbuskar och palmer av alla de slag, under en tid då utlandsresor till varma länder inte var möjlig för de flesta Mölndalsbor.

Vad vill du läsa om?

Under vinjetten Arkiverat djupdyker vi i arkiven och hittar kända och okända guldkorn från Mölndal, Lindome, Kållered och Hällesåker. Arkiverat är ett samarbete mellan Mölndals-Posten och Mölndals hembygdsförening, Kållereds hembygdsförening, Föreningsarkivet, Lindome hembygdsgille samt Mölndals stadsmuseum. Vad vill du läsa om? Mejla oss och tipsa!

LÄS MER:Åke Örtlunds 30 år på Papyrus

LÄS MER:Yngeredsfors fruktträdgård var en av de största i Västsverige

LÄS MER:Safjället – från forntida skärgård till naturreservat

LÄS MER:Anrika Lackarebäcks gård blev familjen Boyes sommarnöje

ANNONS