En titt bakom kulisserna på Spanska flugan

Det krävs mycket jobb innan publiken får se den färdiga produkten. Bakom kulisserna på årets sommarteater är arbetet redan i full gång.

För de som arbetar på årets sommarteater har kvällen redan börjat. Skådespelare, sminköser och ljudtekniker springer om varandra för att se till att allting är redo tills ridån går upp. En efter en springer skådespelarna in till Tiina Bengtsson som är sminkös, frisör och ja, det mesta.

– Tiina är den enda som får sminka mig, säger Stefan Ljungqvist och skrattar.

Det tar inte mer än 10 minuter innan nästa skådespelare tittar in. Det är inte långt kvar tills det är dags för dem att gå upp på scen, så Tiina får jobba snabbt, men hon är van. Hennes arbete börjar runt fyra på dagarna och håller på tills föreställningen är över.

– Jobbar med det här så så måste man tycka om människor, säger Tiina och tar en ordentlig näve med gelé till Stefans hår.

En familj

Under tiden de repar och uppträder hinner alla lära känna varandra väl. De äter, pusslar och spelar spel tillsammans innan föreställningen.

– Vi är som en liten sommarfamilj, säger Kattis Trollregn.

De som har jobbat med årets sommarteater instämmer i att stämningen bakom scen har varit fantastisk. Det är viktigt att alla har det bra och att de har roligt även bakom scenen. Årets kanske roligaste historia rör ett par tappade underkläder.

– Jag tappade mina mamelucker mitt under föreställningen. Jag kände att de höll på att åka ner sakta men säkert och tillslut så gav jag upp och bara lät det hända. Reuben kunde se att något var fel, men det var bara att köra på, skrattar Hanna Hedlund.

Tråkigt med avsked

Uppsättningen och förberedelserna för pjäsen började redan i augusti förra året. Det är då budgeten läggs och pjäsen bestäms. Därefter följer val av skådespelare, musik och byggandet av scenerna. Det är inte förrän i april skådespelarna börjar repetera.

– Det är som att lägga ett pussel. Vi jobbar scen för scen och tillslut så kör vi en genomgång av pjäsen, säger Kattis Trollregn.

Att jobba så nära inpå varandra under en kort tid gör att det blir lite vemodigt att tillslut behöva säga hej då. Sven Melander, som har årets huvudroll, säger att det är en vanesak, men att det alltid är tråkigt att lämna de som man har jobbat med.

– Det tråkiga är ju att man har dessa arbetskamrater under en kort tid och sen är det bara hej då. Vissa kommer man ju arbeta med igen, men andra kanske man inte träffar något mer, säger Sven Melander.

Även om inte årets föreställning är slut, så har man redan börjat spåna på nästa års spektakel. Då utan Sven Melander.

– Det har varit så otroligt trevligt, men jag vill ta det lugnt nästa sommar. Men jag kommer gärna tillbaka, säger Sven.

Några minuter innan ridån går upp samlas alla som på något sätt är involverade i föreställningen. Småpratet från publiken hörs bakom scenen och stämningen är på topp. De peppar varandra och önskar lycka till. Musiken går på. Ridån går upp. Nu är det dags.

Valerie Kaspersen