Alla skolbarn i kommunen garanteras nu minst en kulturupplevelse och ett tillfälle till eget skapande per läsår, enligt den nya kulturgarantin. Arkivfoto

Vi gör en stor satsning på kultur för barn

Svar på Hannah Sundqvists krönika i MP 31 augusti. 

Vi som arbetar med kultur i Mölndals stad delar Hannah Sundqvists åsikter kring kulturens viktiga roll i samhället. Effekten av satsningar på kultur är ofta svåra att mäta, men de kan ses som en slags social investering som är viktig både för individer och för det demokratiska samhället. 

Läs även: Kultur måste få kosta

I år har kultur- och fritidsförvaltningen och skolförvaltningen gjort en stor gemensam satsning för att säkerställa att alla barn i kommunala förskolor och skolor får likvärdig tillgång till kultur, oavsett ekonomiska eller sociala förutsättningar. Höstterminen 2017 tar vi det första steget i en kulturgaranti för elever i kommunala förskolor och skolor.

Kulturgarantin innebär att staden garanterar att samtliga elever i en årskurs får ta del av minst en kulturupplevelse per läsår och är ett led i förverkligandet av stadens strategiska barn- och ungkulturplan. Läsåret 2017/2018 gäller kulturgarantin alla barn från fyra års ålder upp till årskurs 9 i kommunala förskolor och skolor. Alla dessa barn får ett åldersanpassat utbud av såväl professionella kulturupplevelser som eget skapande. Till exempel börjar vi redan denna vecka med kick-off för pedagoger inför 25-årsjubileet av 6-årsboken, där alla sexåringar i kommunen får en bok. I år kopplar vi det även till en dramaworkshop där barnen får arbeta vidare med boken i eget skapande. 

Vi är mycket stolta över att kunna presentera årets program för förskola och skola.

Här hittar du hela programmet för Kulturgarantin läsåret 2017/2018!

Åsa Tollbom

kultur- och fritidsförvaltningen  

Maria Wilhelmsson

Kulturskolan /skolförvaltningen

Relaterade artiklar
Fler artiklar