Arkivfoto

Unga röster om metoo

Metoo-rörelsen dominerade samhällsdebatten de sista månaderna förra året. Här skriver några niondeklassare på Almåsskolan i Lindome om hur de ser på fenomenet.Hur länge lever en fluga?

Flugor förekommer ofta, i köket där hemma men även på sociala medier. Igår skulle du snurra på en fidget spinner, idag ska du skriva #metoo. En trend måste ju inte vara något dåligt. Denna #metoo-kampanj är i grund och botten en god tanke: att visa världen i hur stor skala kvinnor blir sexuellt trakasserade. Jag tycker dessvärre att den vid somliga tillfällen gått överstyr då en blick vid fel tillfälle gör dig till syndabock.

Vi backar bandet lite och går till den tid då fidget spinners var trendiga. En fidget spinner marknadsförs som ett verktyg mot stress, men det visade sig att man inte alls blev av med all stress utan snarare att stressen ökade.

Saker och ting som trendar gör det oftast inte någon längre period. Fidget spinnern var populär i några månader, hysterin började i våras och den lades på hyllan någon gång i somras.

När en ny fluga föds hakar snabbt en stor mängd människor på. Där används ofta uttrycket att vara mainstream, att du hakar på liksom bara för att. Jag tycker att du bör fundera på ifall det är mödan värt att haka på trenden. Tänk hur mycket pengar alla besök på det där satans caféet har kostat eller kommer kosta dig. Varför besöka caféet? Jo för att kunna lägga upp bilder på capuccinos på Instagram, Snapchat och Facebook om det perfekta och idylliska livet du lever när du inte ens dricker kaffe, för att dina vänner ska tänka ”ohh shit jag vill också ha en sådan livsstil”. När du i själva verket inte alls lever det här idylliska livet som du har fått dina 67 följare på Instagram att tro.

Visst att du någon gång unnar dig en kopp kaffe och en bulle på ett fik någonstans men är det verkligen nödvändigt att lägga upp det på dina femtioelva sociala medier? Är du rädd om din ekonomi bör du tänka efter minst tre gånger innan du investerar i en ny trend. Flugor blir vi aldrig kvitt; det föds ständigt nya och äldre gör sorti.

Gustaf Fredriksson, 9A


Glöm inte att det finns två sidor av myntet

Nu måste vi alla kämpa tillsammans för att det inte ska bli krig mellan killar och tjejer. För nu är typ alla tjejer som utger sig som feminister emot killar och bara kämpar för att kvinnor ska få det bättre och tror att det är en dans på rosor att vara kille. De glömmer bort att det finns två sidor av myntet. För det är oftast killar som blir misshandlade.

Till exempel när jag och mina kompisar åkte in till centrum kom det ett gäng och höll på och sköt fotbollar på våra moppar och vi kände att hade vi sagt något till dem istället för att åka därifrån så hade vi blivit nedslagna. Sådan tur har tyvärr inte alla. När min syrra var på en fest för ett tag sedan så kom det ett gäng som anföll alla killar medan de bara puttade bort tjejerna. Jag känner faktiskt inte någon tjej som har blivit direkt antastad. Det är klart att det är jättehemskt  och alla som har blivit våldtagna mår ju jättedåligt och får hela sitt liv förstört. Det måste vara ett säkert samhälle och alla ska kunna få gå vart de vill.

Jag vill att samhället ska vara  säkert så att man ska slippa behöva ha kameror på offentliga platser. Alla människor ska kunna vara väluppfostrade och inte vara så kallade ögontjänare som bara kan bete sig när det är folk som ser dem eller om det finns kameror på plats. Ska vi ha en lösning där alla människor ger sitt dna till polisen så att man kan få bort människor som våldtar och misshandlar från samhället?

Nu tycker jag att alla ska börja tillsammans för att se hur det är för alla olika grupper i samhället. Inte bara tjejer som är utsatta och som träder fram genom #metoo. Vi ska alla kunna känna oss jämlika och accepterade. Man ska ju självklart anmäla om man har blivit våldtagen för det är ju aldrig den som blir utsatts fel. Den som våldtar ska hamna i fängelse, då kommer det inte vara någon mer som blir våldtagen av den personen och vi får ett bättre samhälle.

Så vi hjälper varandra nu och ser till att alla ska må bra och känna sig välkomna och säkra överallt så att samhället bli mer som en familj som kämpar tillsammans för att bli av med problemen.

Marcus Ullerholt, 9A


Våga säga till och skapa en säkrare vardag

Den senaste tiden har uppropet #metoo dominerat sociala medier. Hela denna ”trenden”’ fick mig att börja tänka lite. Jag minns inte hur många gånger jag har blivit sexuellt trakasserad. Det har skett både på nätet och i verkligheten, men oavsett så sätter det djupa spår. Jag kommer tydligt ihåg den dagen jag stod inne i affären och en äldre man kom fram till mig och sa: ”Tjena snygging’”. Jag tittade på honom argt och sa att så säger du inte till mig. Han svarade med: ”Jag skojade ju bara”. Men jag vill inte ha någon som uppmärksammar min kropp oavsett vem det är.

En annan gång var jag och mina kompisar i Nordstan. Vi var på väg till en klädaffär och plötsligt stelnade min kompis till. Då hade en äldre kille precis klämt henne i rumpan. Jag förstår inte varför folk tror att dom kan ta sig friheten att röra vid andra på det sättet.

Jag har flera gånger hört människor som säger att man får skylla sig själv om man blir tafsad på, beroende på vad man har för kläder på sig. Det gör mig så fruktansvärt arg. Även om jag har på mig en kort kjol och urringad tröja så ber jag aldrig om det.

Den dagen i Nordstan vågade ingen av oss säga till. Vi var rädda för vad killarna skulle göra mot oss om vi konfronterade dom. Visst har du tänkt likadant någon gång? Att det är säkrare att vara tyst. Att detta är ett ämne man inte pratar om för att det är ”skämmigt”. Jag tycker att vi borde lära tjejer att alltid stå upp för sig själva och inte låta någon ofrivilligt tafsa på en.

Prata om det med din kompis, din mormor, kusinen, ja med vem som helst. Ta upp det i klassrummet. Alla borde bli utbildade inom detta ämne så att man faktiskt förstår allvaret. Varför inte ta upp det under kafferasten på jobbet och prata om det med kollegorna?

Men hur ska man stoppa själva trakasserierna förutom att prata om dom? Om du någon gång blir sexuellt trakasserad så var inte rädd att säga ifrån. Hjälp andra ifall du ser att de också blir utsatta, stå upp för varandra. Fortsätt sprida #metoo och dela med dig av dina händelser. Känner du dig träffad och vet att du är en av de personerna som har trakasserat någon? Ta då åt dig och lär dig av din handling. Tillsammans kan vi stoppa sexuella trakasserier och skapa en säkrare vardag för alla.

 Victoria Arvidsson, 9A

Relaterade artiklar
Fler artiklar